Beneteau Oceanis 46.1 – rymd i främsta rummet

Beneteau Oceanis 46.1 – rymd i främsta rummet

Gustav Morin

 

Det franska storvarvet har tagit hem vinsten i Yacht of the year. Kanske tack vare ett ljust och luftigt inre och drösvis av mjuka sittplatser. Vi kliver ombord och tycker till.

Det är såklart många parametrar som väger in för att en båt ska utses till vinnare i European Yacht of the Year. Men för att lyckas i klassen “family cruiser” så finns det såklart några punker som väger extra tungt.

Däribland är innerutrymmen, antal kojer och funktion i sittbrunnen.

Motiveringen till vinsten lyder ungefär såhär:

“Med distinkt moderna skrovlinjer och otrolig rymd både i kabinerna och i sittbrunnen så tar Beneteau Oceanis 46.1 ett stort kliv framåt på marknaden. Systemet med dubbla roder är väldigt välbalanserat och ger båten smidiga manöveregenskaper och fin prestanda.”

Tio kojer
Att det finns hela tio kojplatser och att det går att välja mellan tre, fyra eller fem kabiner, som gör båten attraktiv för både privat-köparen och charterbolagen, är något som juryn också verkar ha värderat högt.

Vad Hamnen.se tycker i stort får ni höra i videon ovan men en detalj som är värd att nämnda redan här är att det går att välja till ett sportpaket som faktiskt är mer än en extra stripe. Nämligen en kolfibermast som är en meter längre och ger 28 procent mer segelyta.

900 kg tyngre
Många talar sig varma om hur mycket mer utrymme den nya 46.1 erbjuder i förhållande till sin föregångare Oceanis 45. Gott så men dessvärre kom det till ett pris på i runda slängar 900 extra kilon, så kolfibermasten och en stor code 0 lär helt klart vara ett vettigt alternativ för den som vill få upp lite fart på kryss och halvvind i lätta vindar.

Rorsman har koll på allt
Att den som står vid rodret kan ha koll på allt som har med seglingen att göra känns numera som en självklarhet i den här klassen. Och om det är så man ämnar segla så är det nog vettigt att klicka i elvinschar bland extratillbehören – om man inte vill att semestern ska bli ett träningspass av rang. Alternativt nöjer man sig med att segla för bara focken, den är nämligen självslående.

De som struntar i segling och fokuserar mer på till exempel solbad lär uppskatta att hela sittbrunnen samt en del av rufftaket är täckt av dynor.

Beneteau Oceanis 46.1
Längd LOA: 14,60 m
Längd vattenlinje: 13,24 m
Bredd: 4,50 m
Djupgående: 1,75-2,35 m
Vikt: 10 597 kg
Storsegel: 44,5 kvm
Fock (självslående): 44,1 kvm
Code 0: 102 kvm
Gennaker: 152 kvm
Mer info: yachtsale.se

Gustav Morin

batar_segelbatar_2019_Beneteau_Oceanis_46.1_Beneteau_Oceanis_46.1_Puff

Visa 1 Kommentar

1 svar på ”Beneteau Oceanis 46.1 – rymd i främsta rummet”

Kommentarer är stängda.

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.