Den är lätt och snabb och erbjuder samma nära-vattnet-känsla som de gamla vackra Mälarbåtarna och Skärgårdskryssarna. Dessutom är trimaranen Corsair 750 Dash II inte särskilt dyr. Men vissa önskar mer.
Corsair är en av marknadens billigaste trimaraner men erbjuder ändå det mesta man kan önska sig på en lätt och snabb flerskrovare för den lilla familjen. Men de som faller för en flerskrovare är generellt inga lyxlirare. Här prioriterar man seglings- och naturupplevelse framför boendekomfort.
Segla och går ner i vikt
I en amerikansk video framhäver man att flera Corsairägare har gått ner mycket i vikt och fått god kondition, bara av att segla. Om det beror på att det är fysisk krävande att utföra själva seglingen eller om det är tillräckligt roligt för att få folk att banta och bli mer rörliga ombord är dock oklart.
Båten som vi kliver ombord på i videon ovan heter mk II och har fått bärigare sidoskrov än föregångaren. Alltså går det att pressa båten mer på undanvind utan att skroven gräver ner sig och bromsar.
Kränger inte
Det fina med trimaraner är att de uppskattas lika mycket av aktiva seglare som av gäster som aldrig varit på en båt. Båten kränger nämligen knappt alls men ändå rusar den lätt fram över haven i 12 till 18 knop. Eftersom deplacementet är jämnt fördelat, utan någon tung köl som fungerar som pendel, blir rörelsen i sjön mycket mjukare än hos många kölbåtar. Många som blir sjösjuka i vanliga båtar klarar sig bättre ombord på en trimaran.
Alla Corsairer har infällbara skrov och är enkla att både traila eller lägga vid en vanlig bryggplats.
En av farhågorna många talar om innan de blir helt flerskrovsfrälsta, är risken att båten ska välta. Ingen kan säga att det är omöjligt men det är högst ovanligt och kräver både mycket vind och att man gör bort sig ganska rejält.
Klarar kollisioner
Corsairen klarar dock kollisioner bättre än många då den är uppbyggd av flera vattentäta sektioner och kan segla även om man krockar med något och flera sektioner blir vattenfyllda.
Kanske är det därför som flera seglare valt just en Corsair för sina smått galna äventyr över haven. År 2010 seglade till exempel norrmännen Börge Ousland och Torleif Torleifsson, som de första någonsin, runt såväl Nordost- som Nordvästpassagen på en och samma resa. De rundade alltså Nordpolen och seglade hem över Nordatlanten sent i Oktober. Detta i en Corsair 31.
Tidigare har äventyraren Mike Horn seglat sin Corsair 28 jorden runt singlehanded.
Våra norska kollegor på Seilas tar en tur i frisk vind.
Corsair 750 Dash II
Längd: 7,5 m
Längd vattenlinje: 7,4 m
Bredd: 5,7/2,5 m
Djupgående: 1,6/0,3 m
Vikt: 1000 kg seglingsklar
SRS: c:a 1,47
Stor: 25 kvm
Fock: 15 kvm
Screecher: 30 kvm
Gennaker: 58 kvm
Mer info: www.corsair-sweden.com.