Francois Gabarts extrema testplattform säljes!

Gustav Morin

Diam 24 MacifVärldens snabbaste ensamseglare har använt den för att utveckla sina foils och autopilot. Den sägs klara 35 knop och är nu till salu för småpengar!

Småpengar må vara att ta i, men med tanke på hur många mantimmar och prototyper som krävs för att utveckla foils som funkar så kan man nog vara ganska säker på 400 000 kr är billigt för världens enda foilande Diam 24. 

Varvet som står bakom Diam 24 tror att om de någon gång i framtiden utvecklar en standardversion med foils så kommer den att kosta 300 000 kr mer än nuvarande modell. 

Två i en
Nypriset för en likadan båt utan foils är i runda slängar 560 000 kr. Men nu kan man alltså köpa en båt som kan få publikens hakor att lossna, samt en båt som kan delta i entypsracing  – två vanliga sidoskrov och en originalframbalk ingår nämligen i köpet. 

Mycket snabbare med foils
Även om jag tror att det kräver sin man eller kvinna för att hålla båten uppe på bärplanen så lär den, i rätta händer, kunna leverera häftiga toppfarter. Inte minst med tanke på att originalbåtarna redan är ordentligt snabba. Enda akilleshälen med orignalet är att läskroven gräver ner sig och bromsar när det friskar i. Med ett par foils så är ju det dilemmat löst.

Gabart AutopilotSe videon när Francois Gabart låter sin Diam 24 segla utan skeppare

Det snackas och skämtas mycket i fikarummen världen över om att det vore häftigt att montera foils på gamla båtar av olika slag. Minst verklighetsfrånvänt – men ändå väldigt orimligt – är drömmarna i fikarummen där ägare av flerskrovsbåtar surplar sitt kaffe.

Summa summarum är det otroligt mycket enklare och billigare att skrinlägga alla idiotiska hembyggaridéer och istället köpa Gabarts värsting. 

Läs mer hos franska båtmagasinet voileetmoteur.com.

batar_segelbatar_2019_Diam_24_foiling_Diam_24_Macif

Relaterade artiklar

Dragonfly 40

Dragonfly 40 – för mycket ladd i prylarna?

Macif2

Halva vägen runt jorden utan stopp i nya monsterbåtar

racing_havskappsegling_2019_Senaste_nytt_Sodebo

Seglingens senaste höjdpunkter och haverier

racing_havskappsegling_2018_Route_du_Rhum_-_giganterna_Gitana_17

Foiling offshore med jättetrimaran – så funkar det!

Kommentarer (0)