Även om själva båten inte är av allra senaste modell, kan den alltid vara helt uppdaterad när det gäller tekniken ombord. Patrik Norling, teknikskribent på hamnen.se, ska i två artiklar berätta om hur multimedia används ombord på hans Albin Delta från 1984.
Min förra båt (en Comfort 26), som jag ägde och seglade i nästan 10 år, var ganska enkelt men samtidigt väldigt omfattande utrustad. Jag hade en stereo med ett par högtalare i sittbrunnen samt ett par högtalare i ruffen.
En laptop fanns med nästan från år ett och fick fungera som plotter ute i sittbrunnen vid fint väder och som underhållning i ruffen under regniga dagar. Men detta kändes alltid som en halvdan lösning, med en massa sladdar som gick kors och tvärs eftersom det inte fanns något vettigt ställe för en permanent installation.
I min nya båt (för mig), en Albin Delta från 1984, är det mesta i utrustningsväg omodernt. Värmaren uppdaterades förra året till en Eberspächer D4 (läs artikeln här) och är ett ordentlig lyft.
Årets projekt är att titta på den elektroniska utrustningen ombord.
I denna artikel tänkte jag beskriva mina resonemang när det gäller multimedia ombord samt även beskriva installationen av utrustningen ombord på båten.
“Vad då multimedia?”, kanske ni tänker. På samma sätt som media i olika former tar en stor del av vår tid, hemma eller på jobbet, vill jag ha samma möjligheter när jag är ute med båten.
Underhållning ombord för både barn och vuxna är något som jag tycker är viktigt, framför allt om man har småbarn. Självklart finns det leksaker, ritprylar och barnböcker ombord. Men i vissa situationer är det väldigt smidigt att ha möjligheten till lite barnprogram, framför allt en regnig dag.
Vi kommer att ha ett bibliotek av filmer och tv-serier för både barn och vuxna lagrat på datorn. Så slipper vi allt pyssel och slitage på dvd-skivorna. Ett par trådlösa hörlurar kommer att komplettera datorn, så att det går att se på film utan att störa sovande barn.
Musik för mig är mycket viktigt inslag i båtlivet. Jag kan nästan inte tänka mig segla utan musik.
Med en dator som källa så ser jag att en vanlig bil/båt stereo är onödigt. Jag kommer i stället att ha en enkel förstärkare kopplad till högtalarna.
Jag har också tänkt mig en liten enkel switchpanel för att välja vilka högtalare som ska spela. I de fallen då man vill ha musik utan att ha datorn igång kommer man även kunna mata förstärkaren från en Ipod i en docka.
Med en permanent monterad dator med 3G uppkoppling, blir det otroligt mycket lättare att hålla sig ajour med hur vädret utvecklar sig. Datorn kommer att både ta hem grib-filer men kan även användas att kolla vädret via exempelvis klart.se.
Att ha möjligheten att på ett enkelt sätt hålla sig uppkopplad mot omvärlden tycker jag också är en stor fördel med en fast monterad dator. Allt från att läsa nyheterna till att kolla sina mejl blir enklare.
Jag ser en dator ombord som ett bra och enkelt sätt att göra backup av sina bilder tagna på semestern. Självklart kan man sen enkelt ta med sig alla bilderna hem på ett USB-minne eller extern hårddisk.
Jag funderar också på möjligheterna till en loggbok online, men har än så länge inte hittat något bra system/mjukvara/sajt att lägga loggboken på.
På min båt har jag en Garmin 525 plotter monterad i sittbrunnen. Detta gör att navigation via en dator inte blir lika viktigt.
Men jag ser datorn som en möjlighet att visualisera seglingen på ett sätt som är svårt med en vanlig plotter. Datorn kan visa sjökortsbilden för besättning som för tillfället är i ruffen, vilket är både kul och en extra säkerhet.
Fakta: Hårdvara
Dator: Packard Bell iMax Mini C2900 – 1,6GHz 2GB 250GB. Denna dator hittade jag billigt på Elgiganten och får ligga till grund för multimedia systemet ombord. Eventuellt kommer jag att byta ut hårddisken i den mot en 60GB SSD i stället, för att få ner strömförbrukningen samt minska datorns känslighet.
Fördelen med denna typ av dator är att de är väldigt enkla och har en låg strömförbrukning. Men den klarar uppspelning av film i HD-kvalitet och allt annat som jag vill använda den till.
Skärm: TV LED 16″ 12-230V DVD. Eftersom utrymmet där skärmen ska sitta är lite begränsat i storlek ville jag har en lagom stor skärm, dessutom drar en mindre skärm mindre ström. Jag ville också ha en skärm som kunde drivas på 12 V direkt för att slippa omvandlare som kan vara strömtjuvar.
Den här 16-tummaren (säljs på SeaSea) fungerar både som tv och som datorskärm, har inbyggd dvd-spelare samt en multimediaspelare. Jag kommer i huvudsak att använda den kopplad till datorn men det är skönt med flexibiliteten.
Uppkoppling: Datorn har inbyggt trådlöst nätverk, plus att jag har en 3G-modem som kan användas med datorn. Mitt 3G-modem har tyvärr inte ingång för en extern antenn. Blir det inte tillräckligt bra mottagning ute i skärgården, får jag titta på ett annat modem och skaffa en extern antenn.
Navigering: Det finns en uppsjö av GPS-mottagare för användning för datorer. Jag har två olika i dag, en som är trådlös via Bluetooth och en som kopplas in via USB. Placeringen av GPS-mottagaren kommer att ge sig under installationen.
Mjukvara: Som operativsystem tänkte jag köra Windows XP, främst för att min USB-GPS bara har drivrutiner för XP. Dessutom fungerar XP riktigt bra med de 2GB interminne som datorn har. Windows 7 är det senaste men kräver 4GB internminne för att rulla på bra.
Som navigationsmjukvara kommer jag använda Sea Clear med skannade sjökort samt “Det levande sjökortet”. Jag har inte använt programmen tillräckligt mycket ännu för att bilda mig en uppfattning om vilken jag tycker är bäst.