Maten vi helst äter på sommaren

Maten vi helst äter på sommaren

Redaktionen

Sommarmat för ett naturnära livGrillat, matiga sallader, fisk och skaldjur – det är det vi helst äter när vi lediga. Friluftskocken Karin Ihre har tillsammans med ett stort matföretag tagit fram recept inför sommarens naturnära liv.

Foto: Heinz

 

Allt fler väljer att turista på hemmaplan och camping har seglat upp som en stark semestertrend. Fler och fler väljer att tillbringa somrarna nära naturen – antingen i båten, husvagnen, sommarstugan eller på vandring med tält och ryggsäck.

Ledighet och semester betyder att vi har mer tid att laga mat och njuta av middagar tillsammans med familj och vänner. Hur får man då ihop det med att leva friluftsliv?

Friluftskocken Karin Ihre Foto: HeinzInga problem, menar Karin Ihre (bilden). Hon har gjort sig känd som friluftskock och har bland annat skrivit kokboken “På en låga – kokbok för uteätare”. Hon har också jobbat som kock ombord på segelbåtar är dessutom en riktig kajakfantast.

Nu har hon tillsammans med matföretaget Heinz tolkat svenskarnas tre största sommarfavoriter. Hon har också tagit fram ytterligare tre recept som kan passa på semestern.

Karin Ihre ser inga problem med att lyckas laga till en god måltid även när man bara har ett stormkök eller en grill att tillgå.

– Det är enkelt att laga god mat även under en seglats eller i ett husvagnskök, man måste bara vara lite mer uppfinningsrik än hemma i sitt eget kök där man ofta ha mer utrymme och tillgång till fler redskap och ingredienser, säger Karin Ihre.

Matföretaget Heinz lät undersökningsföretaget Snabba Svar ställa frågan “Vad äter du helst till middag i sommar?” till drygt 1 000 personer.

På första plats kommer ganska tippat grillat: 75 procent av de som svarade angav detta som sin favoritsommarrätt.

På andra plats kommer matiga sallader (54 procent) och på tredje plats fisk och skaldjur (37 procent).

 

 

 

Här är hela topplistan över svenskarnas favoriträtter under sommaren:

  1. Grillat (kött, kyckling, fisk/skaldjur, korv, grönsaker) med valfria tillbehör (78 %)
  2. Matiga sallader, exempelvis Ceasar, fetaost, tonfisk, mozarella/prosciutto, Caprese, pasta (54 %)
  3. Fisk- och skaldjur med valfria tillbehör (37 %)
  4. Kallskuret med valfria tillbehör (15 %)
  5. Matig smörgås, exempelvis wrap, club sandwich, fylld baguette (14 %)
  6. Pasta och valfri sås, exempelvis bolognese, Carbonara, tomatsås (11 %)
  7. Paj med valfri fyllning, exempelvis ost/skinka och spenat (10 %)
  8. Pizza (9 %)
  9. Hamburgare (8 %)
  10. Tacos (6 %)
  11. Bakad potatis (5 %)
  12. Korv, köttbullar/pannbiff med valfria tillbehör (5 %)
  13. Soppa, exempelvis gazpacho, fisk- och skaldjur, tomat (4 %)

Här är recepten som Karin Ihre gjort tillsammans med Heinz:

Grillad lax med exotisk yoghurt

Grillad lax med exotisk yoghurtsås och couscoussallad

4 personer
700 g laxfilé
Heinz exotic sauce att pensla på efter grillning 
Couscoussallad
3 dl couscous
1 hönsbuljongtärning
½ liter färska jordgubbar
6 plommon i olika färger
2 msk olivolja
100 g cashewnötter
½ kruka eller 4 kvistar mynta
Salt
Yoghurtsås
2 dl turkisk yoghurt 10 %
3 msk exotic sauce
1 tsk salt

Gör så här:
Koka couscous med en buljongtärning enligt receptet på förpackningen. Tillsätt olivolja när couscousen är klar och blanda i vackert skurna frukter. Dekorera med mynta och cashewnötter.
Rör ihop turkisk yoghurt och exotic sauce, smaka av med salt.
Grilla laxen på skinnsidan tills den är lite mer än halvvägs färdig (du ser det på hur laxen ändrar färg på sidan) och vänd sedan försiktigt. När laxen är färdiggrillad penslar du på exotic sauce.

Gryta med sommarfångst och tomatSommarfångst med tomat, sockerärtor och färskpotatis

4 personer
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl crème fraiche 34 %
½ dl tomatketchup
600 g nyfångad vit fisk (eller köpt i affären)
1 ask cocktailtomater
100 g sockerärtor
2 tsk salt
400 g färskpotatis

Gör så här:
Tärna potatisen, ju mindre bitar desto snabbare blir den klar. Koka potatisen i 6 dl vatten med fiskbuljongtärningen. När potatisen är mjuk, tillsätt crème fraiche och tomatketchup. Rör om och låt koka upp.

Skär fisken i stora bitar och lägg försiktigt ner i grytan (rör inte om för då går fisken sönder) och låt koka upp. Dela cocktailtomaterna i halvor och skär sockerärtorna i mindre bitar. Vänd försiktigt ner dem i grytan. Servera gärna med ett gott bröd.

 

Två dippsåser till skaldjur och grönsaker.

Två dippsåser till skaldjur och grönsaker

4 personer
Enkel Rhode Island-dipp
1,5 dl gräddfil
1 msk tomatketchup
1 msk chilisauce (vanlig eller hot beroende på tycke och smak)
Svartpeppar
Salt
Curry och mango–dipp
1, 5 dl gräddfil
2 msk curry–mangosauce
1-2 tsk salt

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en skål.

 

Mättande sallad med bönor och sparris

Mättande sallad med bönor och sparris

4 personer
2 knippen grön sparris
2–3 päron
1 burk kidneybönor
1 burk vita bönor
2 avokado
5 små vårlökar
1 näve ruccola
125 g parmesanost
3 msk olivolja
Gourmetsalt
8 skivor parmaskinka

Gör så här:
Skär av den träiga änden på sparrisen och lägg i kokande vatten i cirka 1–1 ½ minut. Spola sedan sparrisen med kallt vatten.

Skär päronen i tärningar och skiva vårlöken tunt. Blanda alla ingredienser i en skål eller på ett stort fat, hyvla över parmesanost och strö över lite gourmetsalt. Servera med parmaskinka.

 

Chorizo med potatissallad

Chorizo med sommarpotatissallad och hot tomatsalsa

4 personer
Sommarpotatissallad
600 g färskpotatis
250 g sugarsnaps
50 g vår- eller purjolök
1 kruka persilja
2 msk olivolja
Salt
Hot tomatsalsa
1 ask cocktailtomater
5 vårlökar
1 rödlök
1 dl krossade tomater
1 dl chilisauce
½ dl exotic sauce
4 goda chorizo

Gör så här:

Dela färskpotatis och koka i lättsaltat vatten tills den blir mjuk. Låt svalna. Skär vårlöken i små bitar och finhacka persiljan. Blanda alla ingredienser i en skål. Ringla över olivolja och salta efter smak.

Dela cocktailtomaterna i halvor, skär vårlöken och hacka rödlöken fint.

Blanda alla ingredienser till salsan i en skål. Servera med grillad eller stekt chorizo.

 

Köttbit med grillad potatisKöttbit med grillad potatis samt majs- och tomatsalsa

4 personer
Majs- och tomatsalsa
25 g smör till stekning
340 g burkmajs
250 g cocktailtomater
5 vårlökar
Saft och skal av 1 citron
1 dl hot chilisauce
Marinad
1 msk mushroom soja
3 msk hot chilisauce
4 köttbitar
8 potatisar
Lite olja

Gör så här:
Häll av majsen och fräs den gyllenbrun i en stekpanna. Dela cocktailtomaterna i halvor. Riv skalet av citronen, pressa ur saften och hacka vårlöken. Blanda alla ingredienserna till en salsa.
Blanda soja och chilisås till marinaden i en plastpåse och marinera köttet minst en timme.
Det tar tid att grilla potatis så för att underlätta kan du koka eller ugnsbaka dem klara för att sedan bara pensla med olja och värma på grillen.

    Redaktionen

    Sommarmat för ett naturnära liv

    Kommentarer (0)

    Relaterade artiklar

    Spektakulart_2016_VarningForFisk_Ingang_VarningforFisk

    Varning för fisk!