Enebuskar är vanliga i kusttrakter. På en och samma buske finns omogna gröna, mellanmogna blågröna och de helt mogna blåsvarta bären. Ett ordspråk säger: “När enen bara har mogna bär, är domedagen nära.” Lugn, för det kan inte hända.
RECEPT – Viltpanna
1 pkt fryst renskav
smör till fräsning
1 hackad gul lök
krossade enbär, cirka 10 st
2 tsk timjan
salt och svartpeppar
2 dl vatten och en halv tärning köttbuljong
2 msk vetemjöl
2 dl naturell yoghurt
Skär köttet i strimlor. Bryn helt lätt i stekpanna med löken. Rör i enbär, timjan och kryddor. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Rör om ordentligt så att tärningen löser sig helt. Blanda yoghurt och mjöl och rör ner i pannan. Låt koka cirka tre minuter och servera med ris.
Fler recept hittar du i boken Gott ombord av Carina Lernhagen Matz, Nautiska Förlaget. Kan beställas genom www.sxk.se