På Turkiets sydvästkust finns många fina naturhamnar. Men i naturhamnen finns ofta en liten restaurang med några få bord. Maten lagas över öppen eld. Den här potatisrätten serveras ofta.
RECEPT – Turkisk potatisrätt
5 kokta kalla potatisar
1 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk timjan
salt och svartpeppar
tomat
svarta oliver med kärnor
Mosa potatisarna med gaffel i en rymlig skål. Häll i olivoljan lite i sänder och blanda sedan ned pressad vitlök och timjan. Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll lite olja i en stekpanna och bred ut “potatismoset”. Stek på låg värme några minuter. Lägg på tunt skurna tomatskivor och svarta oliver. Täck om möjligt över stekpannan med ett lock så blir allt genomvarmt fortare. Servera.
Gott som ensamrätt men också som tillbehör till rökt, grillat eller stekt kött.
Fler recept hittar du i boken Gott ombord av Carina Lernhagen Matz, Nautiska Förlaget. Kan beställas genom www.sxk.se