Kokosmjölk på burk är en utmärkt båtkonserv – om man gillar exotiska smaker. Kokosmjölk ersätter grädde i grytor och pannor men kräver starka kryddor för att balansera smaken. Här är recept på en thailändsk kycklingrätt. En fryst kyckling ombord fungerar som kylklamp och håller åtminstone ett dygn i kylen.
RECEPT – Thailändsk kyckling
1 hel fryst kyckling eller motsvarande mängd färdigstyckad
1 vitlöksklyfta
1 konservburk kokosmjölk
1 tsk thailändsk röd currypasta eller 1 msk currypulver och 1 hönsbuljongtärning
1 msk paprikapulver
1 msk torkad basilika
1 msk olivolja
Dela kycklingen i åtta små delar. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och lägg i currypasta, finhackad vitlök, paprika och basilika. Bryn försiktigt kycklingdelarna i oljan/kryddblandningen. Det får inte brännas vid.
Häll på kokosmjölken. (Tillsätt buljongtärning om du använder currypulver). Koka upp och sjud cirka 25 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med jasminris.
Fler recept hittar du i boken Gott ombord av Carina Lernhagen Matz, Nautiska Förlaget. Kan beställas genom www.sxk.se