Ofta saknar men en god och lättgjord sås till den rökta fisken. Pröva den här örtsåsen och ta vad som finns i båten av gröna kryddor. Avokadoröran är härligt god till grillat kött – och ger dessutom mer smak men mindre fett än aromsmör.
RECEPT – Avokadosås
2 avokadofrukter
1-2 limefrukter
2 dl créme fraiche
en knippa gräslök
salt
Dela avokadofrukterna och gröp ur köttet i en stor bunke. Dela limefrukterna i mindre bitar och pressa ur saften. Mosa ihop avokado och limesaft. Rör sedan ned creme fraiche och klippt gräslök. Smaka av med salt.
RECEPT – örtsås
3 dl gräddfil
2 tsk mald fänkål
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk fransk senap
2 msk olivolja
1 dl finhackad dill. persilja eller gräslök
salt
svartpeppar
Blanda alla ingredienser i en rymlig skål. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra minst en timme före serveringen.
Fler recept hittar du i boken Gott ombord av Carina Lernhagen Matz, Nautiska Förlaget. Kan beställas hos www.sxk.se