I skonken på en rökt fårbog kan man fästa en tamp. Får den sedan hänga luftigt ombord kan den hålla i veckor. Det visste redan vikingarna. Till kallt kött är det gott med något varmt. Potatiskakan är rejäl mat som man blir förnöjsamt mätt av. Pröva båda.
RECEPT – Fårfiol och potatisplätt
6 skalade, råa potatisar
smör till stekning
salt
svartpeppar
12 tunna skivor rökt fårbog
Riv potatisen grovt på ett rivjärn. Smält smöret i en stekpanna och klicka ut potatisraspet till stora plättar. Krydda med salt och peppar.
Stek dem gyllenbruna, cirka 3 minuter på var sida. Servera med köttet skuret i tunna skivor. Till det krävs att kniven är ordentligt vass. öl smakar bra till den här maten.
Vill du ha fler recept för båtbruk? Det finns i boken Gott ombord av Carina Lernhagen Matz, Nautiska Förlaget. Boken kan beställas hos www.sxk.se