En specialitet ombord på Cariana, en Shipman 28 från 1978. Då hade nästan inga båtar ugn, vilket är vanligare idag. Men i en “miniugn” som ställs på spislågan kan man både laga mat och baka bröd.
RECEPT – Ostpaj
pajdeg:
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
fyllning:
200 g mild emmentaler
3 ägg
1 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
en knivsudd cajennpeppar
Blanda ihop mjöl och smör eller margarin. Tillsätt vattnet och låt degen ligga så kallt som möjligt i en plastpåse. Det här momentet är ju bra att göra hemma om möjligt. Kläm ut degen i miniugnens form.
Skär osten i små kuber och lägg i den pajklädda formen. Värm mjölk och grädde till kokpunkten. Vispa under tiden upp äggen i en skål och tillsätt cajennpeppar. Häll gräddmjölken i skålen och blanda.
Häll därefter i pajformen. Grädda på lägsta värme i cirka 30 minuter eller tills äggstanningen stannat. Servera med sallad.
Fler recept hittar du i boken Gott ombord av Carina Lernhagen Matz, Nautiska Förlaget. Kan beställas genom www.sxk.se