Kan du tänka dig något mysigare än nybakat bröd på morgonen? Blanda ingredienserna i en långpanna med teflon på kvällen med en träslev. Sedan jäser degen över natten när man själv ligger och jäser i kojen. På morgonen är det bara att grädda. Smakar och doftar garanterat gott.
RECEPT – Båtbröd
3 dl havsvatten
4-5 dl vetemjöl
1 tsk salt (om sötvatten används)
1 rågad tsk torrjäst
Häll vattnet i en avlång teflonpanna. Lägg mjölet i en hög i mitten och lägg på salt och torrjäst. Blanda de torra ingredienserna först. Ta sedan större tag med skeden så att även vattnet blandas med. Sätt in i ugnen, utan värme, för att jäsa under natten.
På morgonen därpå gräddas brödet i 225 grader cirka 15 minuter.
Vill du ha fler recept för båtbruk? Det finns i boken Gott ombord av Carina Lernhagen Matz, Nautiska Förlaget. Boken kan beställas hos www.sxk.se