När böldpesten drog över båtvärlden som värst var den var och varannan båtägares skräck. Nu finns det gott hopp för den båt som drabbas.
Oljekrisen i mitten på 70-talet ställde till problem i båtvärlden på mer än ett sätt.
Inte nog med att det blev dyrt att tanka. Båtkonstruktörerna kände sig också manade att bygga flatbottnade (läs lättdrivna) motorbåtar som allt som oftast var hopplösa att köra i krabb sjö.
Med oljekrisen kom också en tveksam, för att inte säga usel, kvaltet på glasfibern som majoriteten av fritidsbåtarna byggdes av.
Hur många fritidsbåtar som dödförklarades, brändes och sänktes vet ingen.
Något som inte sällan ledde till osmos, en plåga och problem som vi i vardagligt tal kallar böldpest på båtar.
Hur många fritidsbåtar som dödförklarades, brändes, sänktes och skrotades när böldpesten drog över båtvärlden som värst vet ingen.
De som vägrade kasta in handduken stod inför ett skitigt och drygt arbete med sandbästring av laminatet, lager för lager ända tills man nådde ner till en frisk yta.
Hårt jobb
Därpå följde en eller flera spolierade båtsäsonger på grund av segdragna torktider samt ytterligare tålamodsprövande arbete med att bygga upp laminater på nytt.
Idag vet vi att böldpest inte behöver innebära döden.
Ny teknik
Nya tekniker att rädda båten har uppfunnits smidigt som torktiderna faktiskt kan förkortas avsevärt med fläktar och andra avfuktnings-metoder.
Se till exempel hur Patrick och Rebecca Childress blir av med böldpesten på sin båt – med en god portion tålamod – men utan att ruinera sig.
Hamnen.se har tidigare tagit upp frågan om böldpest och bland annat frågat varvsmannen Leif Carlsson som anser att det här ett hästjobb och ett höstjobb. Se fler inslag om båtarbeten som är vettiga att göra på hösten här:
Höstrustning och renovering
Att bota böldpest är ett höst– och hästjobb!
Vaccinera mot böldpest och öka farten med epoxi!
Täck båten på rätt sätt.
Mirakelmedel för rengöring av fribord.
Så vårdar du teakdäcket.
Palla och stötta din båt rätt.
Torrsättning – fel, fel, fel och åter fel!
Dags att vårrusta – på hösten!