När medaljhopp efter medaljhopp grusades i OS i London 2012 var det till slut Max Salminen (på bilden) och Fredrik Lööf och som klev fram och bärgade ett guld i Starbåt – Sveriges enda den gången.
Därför är det inte orimligt att tro att nästa stora OS-hjälte är en av de 26 toppseglare i den landslagstrupp som Svenska Seglarförbundet nu presenterar.
Men först VM i Århus…
– Siktet är främst inställt på OS i Tokyo 2020 men på vägen dit har vi också ett stort gemensamt och viktigt VM i danska Århus i augusti 2018, säger förbundskapten Magnus Grävare.
Drygt ett år efter OS i Rio formerar svensk segling sig nu med siktet inställt på Tokyo. I Rio fanns fem svenska besättningar. I Tokyo hoppas och tror Magnus på åtta.
– De som var med mot Rio och som fortsatt sin satsning, har sikte på att åka till Tokyo för att ta medalj. De nya i landslaget tror jag mer på till OS 2024 eller 2028.
Brokig skara
Det är stor spridning i truppen som består av elva damer och 15 herrar i åldrarna 18 till 32. Exakt hälften tävlar för KSSS, de andra för GKSS. Men de är bördiga från olika delar av landet, från Skåne och Bleking, från Stockholm och Göteborg – men också från Värmland, Östergötland, Sörmland, Dalarna och Jämtland.
– Exakt alla har väl ännu inte nått upp till de resultatmål som vi normalt har för att kvalificera sig för landslaget, med att vara topp-25 på VM eller flera gånger topp-20 på världscupen. Men de som ännu inte är där, är ändå seglare som vi tror mycket på för framtiden och som gjort ett bra jobb och en seriös satsning i ”challenger-landslaget”, säger Grävare.
– Den här truppen ska försvara de svenska färgerna i VM sommaren 2018. Det kan till och med bli några till svenskar i Århus. Förutom att VM är ett stort världsmästerskap, med alla de bästa på plats, så är det också det stora OS-kvalet. Inte mindre än 40 procent av OS-platserna till Tokyo fördelas på VM och vårt mål är att ta fyra till sex OS-platser i Århus, säger Magnus och fortsätter:
Stor potential
– Det finns flera anledningar till att vi väljer att ta ut så många i Swe Sailing Team. En viktig del är kunskapsöverföringen från seglare till seglare, dvs. från de erfarna till den nya. Men också från tränare till tränare. De nya seglarna har visat att deras satsningar är seriösa och de har även levererat bra resultat. Vi ser en stor utvecklingspotential hos alla våra seglare.
Bakom sig har svensk segling ett mycket framgångsrikt år. Under 2017 tog Max Salminen VM-guld i Finnjolle, Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar vann EM i 470, Anton Dahlberg/Fredrik Bergström var tvåa på VM i 470.
Lovar gott
– Förutom dessa mästerskapsmedaljer så vann Josefin Olsson för-VM och var trea i världscupen i Japan. Julia Gross/Hanna Klinga var fyra på VM i 49erFX och Jesper Stålheim var femma på laser-VM. Så vi har haft ett mycket bra kappseglingsår, säger Magnus.
Tiden direkt efter ett OS brukar vara lite lugnare men den tiden blir allt kortare och numera är det viktigt att komma igång med sin OS-satsning så snabbt som möjligt.
Swe Sailing Team 2018:
49er FX: Julia Gross/Hanna Klinga, Klara Wester/Rebecca Netzler, Vilma Bobeck/Malin Tengström. 49er: Carl P Sylvan/Marcus Anjemark, Fritiof Hedström/Otto Hamel, Hannes Westberg/Albin Boman. 470 dam: Olivia Bergström/Lovisa Karlsson. 470 herr: Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar. Nacra 17: Emil Järudd/Cecilia Jonsson, Ida Svensson/Hugo Christensson. Finnjolle: Max Salminen, Johannes Pettersson. Laser Radial: Josefin Olsson. Laser Standard: Jesper Stålheim.
Foto: Cserta Gabor och Nikos Alevromytis