Gretas seglats åt “fel” håll över Atlanten har fångats på film och första avsnittet har just publicerats.
Nu får vi följare äntligen komma in bakom kulisserna från den på många sätt otroliga resan som Greta Thunberg och hennes pappa Svante kunde genomföra tack vare den unga småbarnsfamiljen ombord på La Vagabonde.
Makarna Elayna Carausu och Riley Whitelum och deras lilla son Lenny livnär sig på att segla och filma sitt liv ombord och har sedan starten för sitt Youtubeäventyr 2014 avverkat i runda slängar 80 000 sjömil. Men det här var utan tvivel deras största äventyr hittills.
Sedan de kom iland har de jobbat hårt med allt videomaterial som de fångade under resan och ska nu dela med sig av allt spännande som hände i sex avsnitt.
I det första avsnittet får vi veta hur Greta och seglarfamiljen kom i kontakt och hur förberedelserna gick till.
Men låt oss ta det från början:
Greta hade just lyckats segla över Atlanten för att delta i klimattoppmötet COP 25. Men väl där togs ett beslut om att mötet skulle flyttas – till motsatt sida av Atlanten – från Santiago i Chile till Madrid.
Greta Thunberg hade seglat över Atlanten till USA förgäves.
Hur skulle hon ta sig tillbaka? Greta slängde hon ut frågan på Twitter:
“COP25 har flyttats från Santiago till Madrid och jag skulle behöva lite hjälp. Det visar sig att jag rest halvvägs runt jorden i fel riktning:).
Nu behöver jag hitta ett sätt att ta mig över Atlanten i November… Om någon kan hjälpa mig att hitta ett sätt att genomföra resan så skulle jag vara väldigt tacksam.”
Riley Whitelum, skeppare på Sailing La Vagabonde, var en av otroligt många som svarade:
“Om du tar kontakt med mig så är jag säker på att vi kan lösa detta”.
Strax därefter fick de unga småbarnsföräldrarna, tillika världsomseglarna, ett meddelande från den otroligt erfarna långfärdsseglaren Jimmy Cornell:
“Skulle ni vilja ha Gretas kontaktuppgifter?”
Ett par samtal senare och det hela var spikat.
Det kommer sex avsnitt från den spännande resan och här är ett antal skärmdumpar från teasern som visar vad vi har att vänta oss. Foto: Sailing La Vagabonde.
Paret hade nu en vecka på sig att förbereda sig själva och sin båt för sin tredje resa över Atlanten. Den här gången räknade de dock med att det skulle bli tuffare än tidigare och det enda rimliga väderfönstret skulle infinna sig cirka en vecka efter beslutet.
Sailing La Vagabondes besättning kan leva sitt liv ombord tack vare inkomster från sina videor och tack vare sina så kallade Patreons, vilket är följare som stödjer dem på olika vis. Det var tack vare ett par av sina mest trogna supportrar som de lyckades med förberedelserna som äventyret krävde.
Det äldre amerikanska paret Wayne och Judy från Hampton hörde av sig och ställde upp med hamnplats, husrum och barnvakt – utan att de någonsin träffats tidigare!
Båten är helt fantastisk. Jag känner mig hemma direkt, den är bara så mysig.
Greta Thunberg direkt efter första husesynen av La Vagabonde.
Svenska meteorologen Martin Hedberg hjälpte till med förberedelserna på distans och Greta Thunberg, hennes pappa Svante och professionella seglare Nikki Henderson förberedde sig med kort varsel inför vad som hade potential att bli deras livs största äventyr.
Flera supportrar dök upp och hjälpte till med allt man kan tänka sig.
– Jag vill vända på varje sten och ha precis allt i perfekt ordning och i toppskick inför resan. Det är en otroligt utmanande segling och jag har både mitt barn att ta hand om samt nya bekantskaper som jag lovat segla säkert till andra sidan. Jag kan inte koppla av ett ögonblick förrän det här är över, säger Riley Whitelum under förberedelserna.
När Greta väl kommer ombord så är hon överväldigad av komforten ombord. Förmodligen för att hennes enda tidigare erfarenhet av segling var från seglatsen över Atlanten – från Europa till USA – ombord på en av världens mest extrema och spartanska kappseglingsbåtar.
– Den här båten är helt fantastisk. Jag känner mig hemma direkt, den är bara så mysig, säger Greta spontant.
Det börjar kyligt. Så pass att seglarna måste hacka bort ett stort block is från kapellet innan de lägger ut från hamnen i Hampton med den 48 fot långa Outremer-katamaranen.
Men is och kyla ska snabbt visa sig vara den minsta utmaningen.
“Det blev en tuff start. Ärligt talat övervägde jag att vända tillbaka”. Så avslutar skepparen Riley Whitelum det första avsnittet.