Astus 20.2 – snabb, fräck och prispressad

Redaktionen

Bland etablerade märken som Dragonfly och Corsair finns nu ännu en snabbseglande uppstickare med tre skrov. Astus 20.2, som den heter, är såväl snabb som lätthanterlig och rejält prispressad.

För tio år sedan fick Håkan Mårtensson chansen att segla med på den kända 60-fotstrimaranen Nokia. I samma stund var han fast för flerskrovsegling som fenomen.

Sovplatser för minst två
Sedan dess har han seglat katamaraner och trimaraner i alla möjliga storlekar där Hobie Cat, Tornado, Corsair och Dragonfly bara är några i raden. Sedan ett drygt år är han dessutom representant för Astus som har sitt säte i Bretagne och som bygger trimaraner i fem storlekar.

Någonstans mellan den största och den minsta Astons trimaranmodeller hittar vi Astus 20.2 som Håkan visade upp på båtutställningen Allt på Sjön i Gustavsberg förra helgen. En fräck snabbseglare med sovplatser för två vuxna. Eller fler om man på äkta trimaran-manér slår upp tält på trampolinerna mellan skroven.

Förhållandevis billig
Mest av allt utmärker sig båten dock genom att vara prispressad. En komplett båt kostar 320 000 kronor inklusive trailer, storsegel fock, gennaker och dynor med mera.

Till finesserna hör också teleskopiska pontonarmar som gör att ytterpontonerna kan tryckas tätt intill mittskrovet när det är dags att ta plats i en hamn eller dra upp ekipaget på en trailer. På så sätt minskas bredden från 4,25 till 2,40 m.

Upp till 20 knop
Utöver det redan nämnda utlovas också nya dimensioner i seglingen. Bara en sådan sak som att trimaranen på stranden eller kunna ankra på knädjupt vatten torde vara nytt för de flesta kölbåtsseglare. Likaså att segla i farter på upp mot 20 knop i högst normala vindförhållanden.

Astus 20.2 har ännu inte tilldelats något SRS-tal men det lär hamna någonstans mellan 1,40 och 1,50.    

 

Astus 20.2
Längd: 5,95 m
Bredd: 4,25/2,40 m
Vikt: 350 kg
Djupgående 0,25/1,10 m
Rek. motorstyrka: 6 hk
Krysställ: 20/24 kvm (beroende på riggval)
Segelställ: 35/27 kvm (beroende på riggval)
Pris: från ca 240 000 kr
Mer info: www.astusboats.com
batar_segelbatar_2014_Aston_Astus20.2_puff

Relaterade artiklar

Emirates Team New Zealand’s launch ‘Te Kāhu’ test boat in Auckland

America´s Cup – Nya Zeeland satsar på motorbåt!

Banta for fart

Banta för fart – så gör man en segelbåt snabbare?

Dragonfly 40

Dragonfly 40 – för mycket ladd i prylarna?

Nacra 17 crash.

Vansinnig vurpa fångad på film

Kommentarer (0)