Nynäshamn har Sveriges bästa förutsättningar för båtliv. Det är resultatet av en riksomfattande undersökning som Sweboat – Båtbranschens riksförbund – har låtit göra. I undersökningen mättes bland annat tillgänglighet, kostnader och kommunalt engagemang.
Leif Stenquist, kommunalråd, och Stefan Andersson, chef tekniska avdelningen, Nynäshamns kommun, tillsammans med Sweboats vd Mats Eriksson. Foto: Janne Danielsson.
– I Nynäshamn är det enkelt och jämförelsevis billigt för vanliga människor att ta del av båtlivet. Detta i kombination med en hög servicenivå och ambitiösa, påkostade kommunala utvecklingsprojekt gör Nynäshamn till en värdig vinnare av Årets Båtkommun 2010, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat.
Sweboat har under vintern 2009/2010 kartlagt och jämfört förutsättningarna för båtliv i svenska kommuner. I undersökningen fick kommuner, båtklubbar och privata aktörer svara på frågor om bland annat kostnader och kötider för båtplatser, service i anslutning till hamnar och förekomst av miljöstationer. Kommunernas förvaltningar ombads dessutom redovisa för investeringar och utvecklingsprojekt för båtlivet.
Resultatet av undersökningen, som 136 kommuner valde att delta i, visar att Nynäshamn är den kommun i Sverige som skapat de bästa förutsättningarna för båtliv.
”Svenskt båtliv ska hålla hög kvalitet, vara miljövänligt och inte minst vara tillgängligt för så många människor som möjligt. I Nynäshamn har kommunen, föreningslivet och privata intressen tillsammans bidragit till att skapa fantastiska förutsättningar för båtliv, vilket gynnar såväl kommuninvånare som turister, säger Mats Eriksson.”
Foto: Nynäshamns kommun
I Nynäshamn har investeringstakten i hamnområdet varit hög de senaste åren. Man har bland annat satsat på nya bryggor, nya anläggningar för båtbottentvätt, nya anläggningar för tömning av båttoaletter och renovering av serviceanläggningar. Det finns även långtgående planer på en ny detaljplan som möjliggör en kraftig kapacitetsökning av både gästhamnsplatser och kommunala båtplatser. Investeringarna har bland annat inneburit att antalet gästnätter har ökat med 21 procent de tre senaste åren till 7 500 (sommaren 2009). Kommunens gästhamn har dessutom tilldelats miljöutmärkelsen Blå Flagg tio år i rad.
(Vid Kustkonferensen på Båtmässan i Göteborg i början av februari presenterades projektet Framtidens Gästhamn där man kan boka båtplats online och veta att man har sin plats även om man kommer sent på dagen under högsäsong. Hög servicegrad med bl a färska frallor och dagstidningen i sittbrunnen varje morgon är ett lyckat recept. Nio gästhamnar på Västkusten; Tanumsstrand, Kungshamn, Smögen, Malmöns marina, Lilla Bommen, Hunnebostrand, Hasselösund, Newport Smögen, Björholmens Marina och ytterligare hamnar i Vänern, Mälaren och på Ostkusten är med i projektet. – Red anm.)
Andra kommuner som placerade sig högt i Sweboats undersökning Årets båtkommun var Strömstad, som kom på andra plats och Karlshamn som kom på tredje plats. Här är hela listan:
1. Nynäshamn
2. Strömstad
3. Karlshamn
4. Piteå
5. Valdemarsvik
6. Tanum
7. Haparanda
8. Helsingborg
9. Kalmar
10. Lysekil
11. Ekerö
12. Norrköping
13. Gotland
14. Västervik
15. Sotenäs
16. Trosa
17. Tjörn
18. Västerås
19. Simrishamn
20. Kungälv
21. Hudiksvall
22. Orust
23. Stenungsund
24. Vaxholm
25. Sundsvall
26. Karlskrona
27. Falun
28. Kristianstad
29. Söderköping
30. Oskarshamn
31. Mörbylånga
32. Ystad
33. Österåker
34. Örebro
35. Örnsköldsvik
36. Gävle
37. Stockholm
38. Mönsterås
39. Halmstad
40. Malmö
41. Åmål
42. Luleå
43. Ängelholm
44. Söderhamn
45. Uddevalla
46. Båstad
47. Sigtuna
48. Jönköping
49. Robertsfors
50. Nyköping