Extremt kiterace mellan Danmark och Sverige

Extremt kiterace mellan Danmark och Sverige

Gustav Morin

Det blev till slut dansk seger i en av världens tuffaste kiterace som sträckte sig 40 km tur och retur Sverige – Danmark och ska ha lockat 250 kitesurfare från 16 länder.

Det blev minst sagt ett tufft race för de 180 kitesurfarna som ställde till start. Det blåste från Danmark och banan blev strikt kryss/läns. Tuffast var det för klassen med Twintip-brädor som snarare är gjorda för att hoppa högt och göra akrobatiska konster än att ta höjd på kryss och segla snabbt på läns.

– Det blev en kryss från helvetet. Det handlar mycket om att tåla mjölksyra och känna till knepen, berättar Markus Robért som slutade på fjärde plats i Twintip-klassen.

Han har till skillnad från de flesta andra kitesurfare stor vana av distansrace med både kite- och vindsurfingbräda.

– Det är otroligt häftigt att segla med så lite utrustning i hög fart på öppet hav, säger han och understryker att han också älskar att göra höga hopp.

– Det är en väldigt allsidig sport helt enkelt.

Ombord på Markus Robérts bräda. Han har kitesurfat mellan Sverige och Tyskland tidigare och tycker att distans är en grymt kul gren som han hoppas växer framöver.

Tuffa förhållanden med motvind, stark ström och mycket sjögräs gjorde sträckan till en stor utmaning.

Twintip var den överlägset största klassen men brädorna i den öppna klassen, Formula och Foil, hade mycket bättre prestanda.

Snabbast var dansken Bjørn Rune Jensen som avverkade sträckan på 1 timme och 31 minuter på sin bärplansbräda. Trots stora vågor nådde han farter över 30 knop.

Det sägs att 250 hade anmält sig till racet, att 180 startade och bara 32 gick i mål. När svenske Markus Robért seglat klart och packat ihop sin utrustning hade bara nio seglare i Twintip-klassen tagit sig i mål. Vissa som tog sig i mål hade på grund av vindvinkeln seglat hela 120 km när de korsade mållinjen.

Man hade kunnat tro att bärplansbrädorna skulle få stora problem med sjögräs. Men icke, de utklassade de icke flygande modellerna.

– Det var spännande i starten med så många drakar i luften. Men deltagarna var erfarna och jag såg bara någon enstaka som trasslade in sig och var tvungen att bryta på grund av det, säger Markus Robért.

I början blåste det upp emot tolv m/s men vinden avtog vid danska kusten och de som riggat för liten kite kunde inte hålla sig uppe på brädan. Många bröt innan rundningsmärket Flakfortet på danska sidan och vände tillbaka.

Bäste svensk blev Atte Kappel som vann Twintip-klassen. Han hade läst reglerna noggrant och kom med en stor bräda med flera fenor som visade sig vara riktigt bra på kryss.

Bästa kvinna, av 17, blev norskan Camilla Ringvold som tidigare bland annat kitesurfat över Atlanten

– Det här var den största utmaningen jag genomfört. Mycket tuffare än när jag till exempel tävlade mellan Tyskland och Danmark.

Det sägs att det här är det största kiteeventet som anordnats någonsin och nästa år kan det bli ännu större. Vi på Hamnen.se hoppas att även vindsurfare får vara med då.

Helibilder och vinnarbilder: Richard Ström. Bilder vid ytan: Mathieu Turries.

Mer info på www.redbull.com

Gustav Morin

bloggare_adrenalin_2014_Battle_of_the_sund_Battle_of_the_sund_puff

Kommentarer (0)

Relaterade artiklar

Vindsurfande kvinna – 81 år gammal.

Nytt Guiness rekord i vindsurfing av 81-åring!

Ginga waterjet hydrofoil

Kraschlandning med foilande färja

racing_bankappsegling_2019_American_Magic_American_Magic_the_Mule

American Magic tar hjälp av flygindustrin

batar_segelbatar_2019_Befoil_Ingang_BefoilIngangGaller

Befoil – foiling för vanliga dödliga