I höstas infördes en premie så att privatpersoner kunde skrota sina båtar gratis. Efterfrågan blev chockartat stor. Nu siktar man på att skjuta till mer pengar.
Alla som har en båt som ligger och tar upp plats på båtklubben, som förvandlats till en del av trädgården eller som glömts bort i något annat hörn kan nu få chansen att skrota sin båt gratis.
Hamnen.se når Lisa Bredahl Nerdal, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, för att reda ut hur premien mottogs i höstas och vad som kommer att hända under 2019.
– Vi har kommit fram till vi ska köra en omgång till under 2019 men vi väntar på pengar som blivit över från andra projekt och kan inte säga något säkert hur mycket pengar vi får, förutom att det som mest kommer att skjutas till tre miljoner kronor.
Redan lång kö
Beslutet kommer att tas i början av april men redan nu är kön till att få sin båt skrotad lång.
– Det står redan 200 personer i kö till att få skrota sina båtar. Det var uppenbarligen ett uppdämt behov och vi blev chockade över att det var ett så stort tryck kring detta.
Efter att premien trädde i kraft på hösten 2018 så skrotades hela 416 båtar uppdelat på två omgångar.
– Första omgången var det mest stora båtar, mellan sex och tolv meter. I andra omgången var det fler mindre båtar, under sex meter. Vi siktar på att premien kommer att räcka till fler än 416 båtar, som i fjol. Men det beror såklart på hur stora båtar som kommer – ju större desto dyrare.
Går att skrota båtar i hela Sverige
Det var mestadels i storstadsregionerna som premien användes men möjligheten finns i hela Sverige, förutom Gotland – än så länge.
Ett utbrett problem med övergivna eller uttjänta båtar är att det är svårt att få kontakt med ägarna. Det är en bromskloss i processen att få bort skrotbåtar från naturen.
Båtarna ska anmälas till polisen och hanteras under sjöfynds- eller hittegodslagen, beroende på var de ligger. Om det sedan går tre månader utan att ägaren hör av sig, så tillfaller båten markägaren och då är det fritt fram att utnyttja premien och skrota båten.
Läs också:
Snabb ökning av båtskrotar i Sverige
Båtskrotning – ny chans att skrota gratis!
Vrakpant – vrakens väg till återvinning
– I förra omgången var tidsspannet lite för kort för att man skulle hinna med den polisiära proceduren. Så nu hoppas vi på att vi får ta hand om fler båtar som ligger och skräpar, säger Lisa Bredahl Nerdal.
På sikt ämnar Havs- och vattenmyndigheten att införa ett producentansvar för skrotning av båtar och att systemet ska bli självförsörjande med fler aktörer.
– Det gjordes två offentliga upphandlingar när förra premien tog slut och Båtskroten fick en option för att genomföra en omgång till. Blir det ytterligare en omgång efter denna blir det ytterligare en offentlig upphandling och möjligheten öppnas för en annan/fler aktörer att börja skrota båtar. Men vi är såklart väldigt noga med att all återvinning ska genomföras korrekt.
Det sägs att det finns ungefär 64 000 övergivna eller sjöodugliga fritidsbåtar i Sverige i dag. Det är grunden till att HaV sköt till pengar för att få fler att vilja skrota sina gamla båtar. Först 2,2 miljoner kronor och sen 1,2 miljoner kronor till.
– Jag är väldigt positiv till att fler ger sig in på marknaden framöver. Men nu har vi iallafall ett fungerande system, avslutar Lisa Bredahl Nerdal, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Foto: Båtskroten. Läs också mer på Hav- och vattenmyndigheten.