Ny lag i grevens tid!

Ny lag i grevens tid!

Redaktionen

Det är riktigt illa ställt men nu tänds ett nytt hopp tack vare ett nytt beslut i EU–parlamentet. Kanske slipper vi drunkna i plastavfall?

Det är ett snårigt ämne och exakt vad som redan har och vad som ska klubbas igenom är inte glasklart.

Men klart är ändå att avgörande steg har tagits i EU-parlamentet för att skydda våra kuster och hav mot ökande föroreningar av de vanligast förekommande engångsplasterna.

Favorit i repris
Hamnen.se har bevakat den sorgliga utvecklingen med plastavfall i världshaven och fick speciellt stora reaktioner på en video som illustrerade problemet i närområdet (videon nedan).

Här visar vi den igen – videon när äventyraren, fotografen och föreläsaren Oskar Kihlborg kastade loss med sin roddbåt i Stockholm och fyllde hela tolv stora säckar med plastavfall inom loppet av tre timmar.

FLER MILJÖKÄMPAR OCH UPPFINGINGAR SOM RENSAR HAVEN:
Uppfinningen som rensat 400 ton skräp från vattnet.
Kai Lenny – proffset som städar Hawaiis stränder.
Boyan Slat ska rädda världshaven!
19-årig uppfinnare kan bli havets miljöhjälte.
VOR – Dee Caffari seglar för att rädda världshaven.
Nyfunna bakterier kan hindra förorening av hav.
Starka bilder – sköldpadda plågas av plastavfall i världshaven!
Starka bilder – val plågades till döds av 30 plastpåsar i magen!
Bali har blivit en soptipp!
Akut miljöhot – se de skrämmande bilderna
Han rodde hem 12 säckar plast på tre timmar!

GREENPEACE PRESSMEDDELANDE I SIN HELHET:
Europaparlamentet har röstat för att skydda människor och natur mot några av de vanligaste formerna av engångsplast som utgör stor del av plastföroreningarna längs våra kuster och i våra hav.

Oavsett regering, måste nu riksdagen ta sitt ansvar, följa parlamentets beslut och se till att Sverige skär ner på engångsplasten till förmån för hållbara och återanvändningsbara alternativ, säger Greenpeace.

Stärkt plan
En stor majoritet i EU-parlamentet röstade idag för att stärka EU-kommissionens plan för att skydda våra kuster och hav mot ökande föroreningar av de vanligast förekommande engångsplasterna.

Parlamentet röstade även för att förbjuda några av de mest problematiska engångsprodukterna, såsom matbehållare av polystyren, samt att hålla företagen som producerar engångsplasten ansvariga för kostnaden för föroreningarna derars produkter orsakar.

Problem överallt
– Vi är nu ett steg närmare att skydda människor och djur från all onödig plast som dränker våra sjöar och hav. Plastföroreningar finns överallt, från antarktiska oceanen till saltet vi har på våra bord.

Nu ligger ansvaret på Sveriges riksdag och regering. De måste omsätta parlamentets beslut i handling och inte falla för påtryckningarna från de företag som vill hålla oss kvar i en slit-och-släng kultur.

Sveriges beslutsfattare måste följa EU och fasa ut den onödiga engångsplasten, säger Rosanna Endre, ansvarig för havs- och miljögiftsfrågor på Greenpeace i Sverige.

Påsar tillåtna
Det finns en besvikelse inom miljöorganisationerna som jobbat med frågan, över att parlamentet inte höll fast vid att förbjuda de tunna, lättviktiga engångsplastpåsarna.

Däremot är det glädjande att EU-parlamentet röstat för att stänga kryphålen i den legala definitionen av “engångsplast”.

Kryphål som skulle möjliggjort för företag att ducka nya restriktioner genom att märka om engångsprodukter som “återanvändningsbara”.

Täpp till kryphålen!
– Sverige behöver själva ta ansvaret att stänga det kryphål som EU inte lyckats stänga. Om regering och riksdag på allvar menar att Sverige ska vara ett föregångsland på miljöområdet så måste vi gå längre än vad EU gör i den nya lagen om engångsplast.

– Sveriges beslutsfattare måste fasa ut den onödiga engångsplasten, och samtidigt se till att denna ersätts med hållbara och återanvändningsbara alternativ, så vi inte ersätter ohållbar konsumtion av engångsplast med ohållbar konsumtion av andra engångsmaterial och därigenom skapar nya problem, säger Rosanna Endre.

Läckt brev
Förra veckan publicerades ett läckt brev som visar på hur några av de företag som står för de största andelarna av plastföroreningarna i världen; Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo och Danone, har lobbat regeringar runt om i EU för att vattna ur det nya lagförslaget gällande engångsplast.

Senare denna vecka förväntas representanter från EU-ländernas regeringar mötas för att komma överens om en gemensam position.

I början av november kan trepartsdialogen mellan medlemsländerna, EU-parlamentet och EU-kommissionen påbörjas för att färdigställa den nya lagen om engångsplast.

Redaktionen

Miljo_2018_NuPlastlag_Ingang_PlastRintDjurgardenIngang

Kommentarer (0)

Relaterade artiklar

Boyan Slat Ocean cleanup interceptor

Nu fungerar plastplockaren som drivs av naturen

Här sjösätts räddningen för världshaven!

Här testas räddningen för världshaven!

Miljo_2018_NurmiIgen_Ingang_22222Ingang

I väntan på domen…

Miljo_2018_PlastVOR_Ingang_PlastVORIngang

Dyster upptäckt – mikroplast i jordens hörn!