Renoverad – Svenska Högarna står åter stark

Renoverad – Svenska Högarna står åter stark

Redaktionen

Den har tjänstgjort troget på Sveriges kanske mest utsatta plats sedan 1874 och var rejält sliten när Patrik Björklund och hans bygglag ryckte ut för en omfattande renovering. 

Senaste gången som någon lade en varsam hand på Svenska Högarnas fyr var för 24 år sedan då Sjöfartsverket ägde den. Men då stannade det vid lite ytliga kosmetiska insatser.

Idag är det är det Edvard Sjöbloms stiftelse som är ansvarig för underhållet och om två veckor är Patrik Björklund och hans bygglag färdiga med en mer grundlig renovering av fyren som pågått sedan den 2 maj.

Så nu är frågan – kommer vi att känna igen den stolta Heidenstam–fyren efter att ni har varit där?
– Ja absolut. Vi har försökt att renovera utan att förändra – så långt det är vettig – så den är sig lik i stort. Men om man synar den i svetssömmarna så ser man just – svetssömmar. Det är bättre än de nitar som man använde på 1800-talet innan svetsen var uppfunnen, säger Patrik Björklund.

Snart klar – Patrik Björklund har varit ytters ansvarig för renoveringen av fyren. 

Vad var jobbigast?
– Det var nog att samla upp all giftig blymönja som lossnade när vi blästrade fyren. Sådant får förstås inte spridas ut i naturen så det gällde att förhindra det. Vi lade ut textildukar runt omkring för att samla upp allt.

Vad var svårast?
– Det var att ersätta all metall som hade rostat och som inte höll måttet. Det mesta av metallen är bärande så det är inte bara att riva bort allt och ersätta med nytt. Då rasar fyren. Vi fick alltså skära bort en bit i taget och ersätta den med en ny bit, om och om igen, tills konstruktionen blev stark igen. Jag tror inte att fyren hade stått upprätt i mer än tio år till utan renoveringen. 

Hur är det annars att arbeta längst där ute i ytterskärgården?
– Det är spännande på många sätt. Man måste hela tiden anpassa sig till naturkrafterna. Jag är hemma på fastlandet för tillfället men som exempel kan nämnas att vi har två svetsare på plats som är klara, men som inte kommer därifrån på grund av blåsten.

Om två veckor är jobbet klart och då ryker byggställningarna. 

När blir ni klara med hela renoveringen?
– Vi packar ihop och far hem om två veckor. Då kan fyren stå stolt och stark där ute i ytterligare många år framöver, avslutar Patrik Björklund.

Fakta om fyren:
År 1855 byggde man en fyrbåk på Svenska högarna som 1874 ersattes av den fyr som tjänstgör där idag. Den är konstruerad av Gustav von Heidenstam (far till författaren och poeten Verner von Heidenstam.)

Fyren automatiserades 1966 och avbemannades 1968. Fyrplatsen blev dock snart åter bebodd. År 2005 bodde fyra personer på ön. De arbetar bland annat åt Naturvårdsverket och Skärgårdsstiftelsen, samt SMHI som har en väderstation på ön.

Svenska Högarna  
Tornets höjd: 18,4 m
Lyshöjd: 31 m ö h 
Byggår: 1874
Byggnadstyp: järntorn med fackverksstag
Färg: röd
Lysvidd: 15 nautiska mil
Fyrkaraktär: LFl W 15s 15M
Koordinater: 59°26′37.5″N 19°30′6.3″Ö
Fyrnummer (svenskt): 280000
Fyrnummer (internationellt): C6460
Mer info: https://skargardsstiftelsen.se/omrade/svenska-hogarna/

Redaktionen

nyheter_2017_FyrSvenskaHogarna_IngangGaller_SvHogFyrIngang

Kommentarer (0)

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.