Vi åkte till Ulebergshamn och köpte färska räkor direkt från fiskebåten LL 425 “Vikefjord”. De var trålade under dagen i djuprännan mellan Väderöarna och Koster och smakade gott, gott. Men hur skalar man egentligen räkor?
Under en skön räkfrossa dök det upp olika tekniker för hur man skalar räkor. Tre eller fyra steg? Eller kanske bara två?
De flesta skalar nog räkor på följande sätt:
1. Bryt av huvudet
2. Dra av stjärtskalet
3. Bryt upp och lossa överdelen.
Men det fanns andra varianter, framför allt bland Bohusproffsen. Datakillen som hjälpte hamnen.se med datastrulet säger att han bara använder två grepp ? böjer upp stjärten och bryter upp på mitten.
“Jag brukar hänga med trålarna ut på hösten. Då kan jag sitta ostörd från support-telefonen och göra hemsidor. Räkorna skalar jag alltid med bara två grepp”, säger Joacim Raiml.
Andra tyckte det var värt att göra i fyra grepp så att geggamojjan under huvudskalet kan ätas.