Visste du att sardell egentligen är filéer av fisken som heter ansjovis? Den fiskas i Medelhavet, saltas och konserveras. Den har, lustigt nog, inget gemensamt med vår ansjovis, som är kryddad skarpsill. Men sardell på burk är bra att ha ombord. Den ger en smaksensation som i den här lättlagade pastasåsen.
RECEPT – Tomat- och sardellsås
1 burk sardeller
3 vitlöksklyftor
1 1/2 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
2 msk kapris
persilja
Hacka sardeller och vitlök. Fräs helt sakta i oljan. Tillsätt tomatkross och koka cirka 5 minuter. Garnera med kapris och persilja. Servera till nykokt pasta. Svarta oliver gott till.
Variation: Rör också ner en burk crème fraiche i tomatsåsen – det gör den mildare och mer mättande.
Vill du ha fler recept för båtbruk? Det finns i boken Gott ombord av Carina Lernhagen Matz, Nautiska Förlaget.