Vestas Sailrocket har gjort det igen. Paul Larsen har seglat sin surrealistiska skapelse snabbare än någon annan vattenavsedd seglingsfarkost någonsin klarat. I 15 m/s längs Namibias kust toppade han 68,1 knop och hade 65,45 knop i medelfart över 500 meter.
För cirka två veckor sedan slog Vestas-teamet sitt tidigare rekord och kunde konstatera att de med största sannolikhet hade potential att slå det tidigare rekordet med marginal. Föraren Paul Larsen såg mot slutet av den turen farter en bra bit över 60 knop och tyckte att han hade mer att ge, men land närmade sig och han var tvungen att släppa på vingen.
Bärplanets teoretiska toppfart beräknades vara kring 65 knop men vad farkosten skulle klara i praktiken återstod att se. “Båten” kan segla omkring 2,5 gånger fortare än vinden och för att komma upp i rekordfarten behövs rejält med vind.
Vindstyrka på 30 knop betyder att vingen utsätts för fartvindar på 65 till 70 knop och riskerna är såklart stora. Om det visar sig att bärplanet, som beräknat, kaviterar kring 65 knop och Paul fortsätter att pusha borde risken vara stor att båten lyfter för att seda dyka. Alternativt att ekipaget dyker direkt. Något som borde få ödesdigra konsekvenser.
I ett blogginlägg på rekorddagen, bara minuter innan Paul spände fast sig i cockpiten, skrev han följande på sin blogg:
” Yes I’m nervous. This is a big day.
Righto, let’s see if we can take this to the next level.
Hopefully we will see you on the other side.”
I lördags var den första riktigt blåsiga dagen på sex veckor och vinden tjöt längs knutarna kring husen vid Walvis Bay Yacht Club när teamet förberedde sig.
Fokus för dagen var att helt och hållet att segla över 60 knop i snitt och slå rekordet.
Och hans lyckades. Med en smått osannolik repa. Han överskred Vestas teoretiska toppfart med 65,45 knop i medelfart över 500 meter.
Paul Larsen och hans team har arbetat mot att slå rekordet i elva år och har varit slagna alternativt jagade av både kite- och vindsurfare. Nu lär de inte ha en chans längre.
Läs mer om rekordet på Paul Larsen och Sailtrocket-teamets egen sajt.
Se reportage från BBC om Sailrocket-projektet.