Fritidsdykaren Fredrik Johansson skulle filma skrovet på en kompis båt och bedrövades när han fick syn på allt skräp som låg på botten. Nu har han tagit saken i egna händer.
Titeln på utställningen ”Skit i sjön!” som kommer att äga rum under båtmässan Allt för sjön 7-15 mars beskriver väldigt sakligt vad det handlar om, nämligen all skit som människor har slängt, och fortfarande slänger, rakt ner i vattnet.
Bland annat kommer elsparkcyklar, kundvagnar, bildäck, tv-apparater, elektronisk utrustning – och ett ton (!) ikastade och bärgade båtbatterier – att visas upp för att stämma till eftertanke. Ändå är detta bara en liten del av de över sju ton batterier som hittills med stor möda ”fiskats upp” från Mälarens botten av ideella krafter.
Jag bestämde mig för att ta reda på hur illa det är ställt.
Fredrik Johansson, fritidsdykare.
Det var fritidsdykaren Fredrik Johansson som för ett och ett halvt år sedan tog initiativet till miljöprojektet Rena Mälaren.
– När en vän till mig skaffade en båt som ligger vid Stadshuskajen filmade jag skrovet och såg då att botten var full av båtbatterier. Så jag bestämde mig för att ta reda på hur illa det här är, och på den vägen är det, berättar Fredrik och tillägger:
– Jag är ju historieintresserad och brukar dyka efter gamla saker, men kände att jag inte med gott samvete kunde simma förbi allt skräp när jag ju ändå har förmågan att plocka upp en del av det.
I dag är mer än 50 personer engagerade i Rena Mälaren, och man dyker efter skräp nästan varje helg, och även vissa vardagskvällar, året runt. Hittills har man bland annat sökt av Norr Mälarstrand, Söder Mälarstrand, Skeppsholmen Beckholmen, Djurgården och större delen av Strandvägen.
Jag har också hittat ett armborst som kan vara medeltida.
Fredrik Johansson, fritidsdykare.
– Samtidigt som jag plockar upp batterier och annat skräp kikar jag förstås efter gamla grejer. Men den stora tillfredsställelsen är att känna att man bidrar till en bättre miljö, det är numera mitt driv, säger Fredrik.
Vad är det mest spännande du har hittat?
– Jag har bland annat hittat tomma bankråns-pengapåsar och förra helgen en plånbok med 1 200 kronor där jag försöker få tag på ägaren. Men mest spännande är nog ett armborst som skulle kunna vara medeltida, men kanske mer troligt är från 1800-talet då man sköt säl vid Långholmen. Och vi har hittat flera 1700-talsbåtar mellan Långholmen och Reimersholme.
Miljöfrågor på Allt för sjön 2020
Årets upplaga av Allt för sjön 7-15 mars bjuder som vanligt på de senaste båtnyheterna men i år kommer en hel del även att handla om hur vi ska värna om den miljö som ju är själva förutsättningen för att vi ska kunna njuta av allt detta.
Vår marina närmiljö i Östersjön och Mälaren står i fokus för flera spännande utställningar, kampanjer och temadagar under Allt för sjön:
Mumintrollet slår ett slag för Östersjön
I år är det 75 år sedan Tove Jansson skrev sina första Mumin-berättelser. Havet spelar en central roll både i Mumin-berättelserna och för Tove Janssons skapande i stort. Därför vill Moomin Characters fira jubileumsåret med en kampanj för att rena Östersjön. Målet med kampanjen #VÅRTHAV är att samla in 10 miljoner kronor till John Nurminens Stiftelses arbete för att skydda Östersjön och bevara dess värdefulla arv. På Allt för sjön kan du möta företrädare för, och lära mer om, #VÅRTHAV.
Tillsammans för ett renare vatten
I utställningen ”Tillsammans för ett renare vatten” visar bland annat Baltic Sea Science Center och Initiativ Utö sitt arbete för ett renare Östersjön.
Temadagar om Östersjön och miljön
Varje dag under Allt för sjön bjuder på ett fullspäckat föreläsningsprogram på Marina Scenen, och två av dagarna är helt vikta åt frågor som rör Östersjön och miljön. Här är några exempel:
Måndag 9 mars: Östersjön
”Östersjön – vårt unika hav värt att värna”. Föreläsare: Anna Björn, enhetschef Baltic Sea Center, Skansen.
”Östersjön, hot och hopp”
Föreläsare: Folke Rydén, journalist och dokumentärfilmare.
Onsdag 11 mars: Ett hållbart båtliv
”Hur mår våra vatten”. Föreläsare: Axel Wenblad, ordförande WWF Sverige.
”Båtbyggarnas syn på framtiden”. Föreläsare: Peder Asplund (Agapi Boating AB), Konrad Bergström (X Shore), Magnus Rassy (Hallberg Rassy Båtvarv), Gustav Hasselskog (Candela Speed Boat AB) mfl.
Ingångsfoto: Foto: Björn Alvarsson.