En 19-åring vid namn Boyan Slat brinner för att rädda haven från alla sopor och har nu tagit fram ritningar på en maskin som kan lösa problemet. Kanske blir han också miljonär på kuppen.
Många unga drömmer om att rädda världen men gör sällan något åt saken. Det verkar som att Boyan Slat skiljer sig från mängden. Han har dykt på olika platser runt om i världen och blivit förskräckt över allt skräp som flyter runt i havet och spolas upp på stränder.
– Skräpet dödar inte bara hundratusentals eller kanske till och med miljoner av djurarter som lever i vatten. Det påverkar också vår näringsskedja. Det innebär också en stor kostnad för många företag när deras fartyg skadas eller för turismen på olika platser när turisterna blir besvikna på att stränderna är nedskräpade.
Nu har Boyan Slat designat en farkost som heter “Ocean Cleanup Array” och ska kunna plocka upp skräp från stora “skräpöar” som flyter runt på världshaven. Med hjälp av långa armar ska den kunna plocka upp skräpet, sortera det från plankton och lägga det i stora boxar som sedan enkelt ska kunna transporteras i land.
Under en femårsperiod ska den kunna plocka upp 7 250 000 ton. Knepet är inte att den ska åka runt och leta upp skräpet, maskinen ska istället placeras strategiskt i centrum av världshavens starkaste strömmar så att skräpet kommer till den.
Här förklarar Boyan Slat om sitt projekt “The Marine Litter Extraction Project” som började som ett skolarbete.
Här följer sista avsnittet av dokumentärserien “Toxic island” – en serie filmer om ett gäng ungdomar som söker efter sopbergen som sägs flyta runt på världshaven. “Det är områden stora som Texas”, säger skepparen på fartyget.
Jag har själv seglat runt jorden, förvisso i full fart på en Volvo Ocean Race-båt, men jag såg ändå mycket skräp som låg och flöt. Och det stora problemet syns förmodligen knappt. Det är kanske inte bildligt ett stort berg, skräpet är snarare söndersmulat och utspritt, vilket gör det svårare att plocka upp.
Det sägs att det ska ta 79 000 år att rensa haven från skräp med dagens knappa insatser. Enligt Boyan Slat ska hans uppfinning klara att rensa en femtedel av nedsmutsningen på fem år.
Enligt en artikel från SVT kan den internationella handeln med sopor omsätta omkring 500 miljarder kronor per år.
“Det är omöjligt att plocka upp skräpet”, säger skepparen på fartyget i dokumentären. Frågan är om unga Boyan Slats uppfinning kan bevisa motsatsen och om han kan bli rik på köpet.
Följ projektet via Facebook. Läs mer om förorening i världens hav.