Hanuman är en replica av 1930-talets America’s Cup-gigant Endeavour II. Den är byggd i aluminum, teak och kolfiber och är en lika lyckad kappseglare som hon är vacker.
J Class var 1930-talets giganter. De var lika otroliga och överväldigande då som de vingförsedda bärplansflygande America’s Cup-båtarna är idag. Ni vet, de som vi fick se i årets upplaga i denna världens äldsta och mest pengadrypande kappsegling.
Det är i America’s Cup som utvecklingen av framtidens båtar sker. Ingen annanstans finns tillräckligt med pengar för att testa det galna och ”omöjliga”. Så var det då och så är det nu.
När Hanuman stod klar i mars 2009 seglade hon för egen köl, precis som på 1930-talet, över Atlanten för att möta sina motståndare.J-båtarna hade enorma segelplan på sina bermudariggar, vilket i sig var revolutionerande på den tiden. De hade upp till 23 vinschar ombord, elektriska instrument och världens största spinnakrar. Endeavour II, föregångaren till båten på bilderna, hade den största med 1 700 kvm segelyta.
Dog i kriget
Dessvärre dog klassen när andra världskriget började. Jakternas stål och bly blev hårdvaluta och ansågs antagligen inte göra någon nytta på kappseglingsjakter.
Efter kriget var ekonomin körd i botten och ingen kunde lägga förmögenheter på att återuppliva J-båtarna. Det dröjde ända till 1958 innan nästa America’s Cup kunde seglas och då i den väldigt mycket mindre och billigare 12mR-klassen.
Historisk regatta
Men fascinationen för J Class-jakterna har aldrig upphört och i vintras hölls en historisk regatta i Västindien med fem replicas.
I vintras seglades St Barths Bucket Regatta med fem deltagande J Class. Hanuman vann med en fullfjädrar VOR-besättning ombord med Ken Read i spetsen.
Hanuman har till utseendet designats omsorgsfullt efter sin föregångare Endevour II och har kvar sin klassiska skönhet. Men bakom kulisserna är detta en toppmodern jakt. Skrovet är byggt i vad som kallas Alustar-aluminium, överbyggnaden är byggd i kolfiber och har utformats tillsammans med North Sails för att fungera fint aerodynamiskt tillsammans med seglen och mastens form. Riggen är såklart också genomgående i kolfiber.
Dygd med snabba händer
Vinscharna är hydrauliska och klarar att dra 2,6 meter tamp i sekunden, vilket kräver snabbhänta besättningsmän för att kunna utnyttjas till max.
Något som får även icke seglingsfrälsta att häpna är träinredningen. Den är i huvudsak utförd i fransk valnöt och ser ut som en klassisk slottsinredning i kompakt format.
Interiören är slottslikt klassisk men ändå modern. Väl dolt finns både enorma, och självklart lövtunna, tv-skärmar och dockor för smartphones är integrerade i träpanelerna.Teakdäcket är helt rent från onödiga detaljer och vackert plant med luckorna nedsänkta och perfekt passade.
J Class är inte längre världens snabbaste båtar. På undanvind lär de bli hopplöst ifrånseglade av de flesta lätta och breda stora kappseglingsbåtar som enkelt planar utför vågryggarna. Men de enorma klassikerna är fortfarande enormt imponerande i övrigt och lär dra mer uppmärksamhet än alla nya Volvo 65:or tillsammans när de äntrar världens hamnar.
Optimerad för sex gäster
På Hanuman finns tre kabiner och ska man leva i ordentlig lyx ska antalet gäster inte bli fler än sex. Åtta besättningsmedlemmar krävs för att segla båten ordentligt. Nyheten om att Hanuman är till salu kom redan i maj och enligt olika källor på webben har priset nu sänks från 145 miljoner kr till 120 miljoner. För det priset är jakten redo att kappseglas och lär enligt tidigare meriter bli en vinnare om du som köpare lägger några miljoner extra per säsong på att anlita rätt besättning.
Tekniska fakta J Class Hanuman:
Längd: 42,1 m Bredd: 6,6 m
Djup 4,72 m
Vikt: 183 ton
Masthöjd: 48,18 m
Bomlängd: 18,8 m
Storsegel: 499 kvm
Genua: 230 kvm
Motor: 350 hk Scania
Toppfart för motor: 12,8 knop
Läs mer och se fler fantastiska bilder i en broschyr som finns för nedladdning på www.royalhuisman.com.