Den ideala segelbåten för moget båtfolk

Den ideala segelbåten för moget båtfolk

Redaktionen

Antalet rutinerade fritidsskeppare med många säsonger bakom sig är stort och med ålderns rätt ökar kraven på lätthanterlighet och komfort. För att nämna en del. Här är Bernt Lindquists bild av hur en bra segelbåt för moget båtfolk ska se ut.

Hur ska en segelbåt se ut för att vara optimal för oss som kommit upp i åren? Här finns det förstås inget givet svar och åsikterna är minst lika många som konstruktörerna.

Säkert är dock att denna grupp till stor del består av erfarna seglare med höga krav. Utmaningen för konstruktören är alltså att skapa något som är bättre än den båt som de redan seglar. Mer seglingsglädje och mer komfort.

Erfarna seglare tenderar dock att känna att den båt de redan har är svårslagen. Därför krävs det mycket för att övertyga dem om att det faktiskt finns många nya möjligheter till ett bättre båtliv.

Vad ska då till för att man ska ta steget att byta till en ny båt om man har fyllt 60 år? En ny båt är som bekant en stor investering och då gäller det att den erbjuder något mer.

Mina personliga krav på en modern båt att satsa på ser ut så här i en rak jämförelse med en äldre:
Bättre fartegenskaper som gör att jag känner mig komfortabel med att att segla långa distanser.
Mer seglingsutbyte.
Enklare hantering.
Bättre komfort och ett trevligare liv ombord.
Bättre anpassning till segling i skärgård såväl som längre havssegling.
Bättre och smartare lösningar i detaljer, konstruktion och totalplanering, som ger mervärde i jämförelse med tidigare båt.
Båten får gärna också signalera att jag tänker ungt, trots min ålder.

En modern båt behöver inte vara stor för att kunna svara mot mina krav, här ett exempel på 34 fot. Det gäller bara att den är optimerad för sitt användningsområde.

Segling och hantering
Moderna skrovformer, effektiv rigg och köl i kombination med nya material och konstruktionsmetoder ger en rolig och samtidigt trygg båt att segla. På den punkten ligger 10-15 år gamla båtar ordentligt i lä i jämförelse med nya. Självslående fock på rulle, rullstor och nya undanvindsegel är exempel på innovationer som avsevärt underlättar hanteringen. Precis som att alla funktioner är dragna till rorsman.

Likaså är ankringssystem med som styrs med en knapptryckning närmast en självklarhet numera. Moderna båtar av större modell har som bekant ofta också bogpropeller fram och bak. Moderna skärgårdskryssare har i regel också ett moderat djupgående, en starkt infäst och stöttålig köl samt en smidig lösning för landstigning.

För att inte tala om en trygg och behaglig och effektiv gång i sjö i alla vindförhållanden.

Så här kan en modern båt på ca 40 fot som har stort fokus på komfortabel cruising se ut.

Utseendet
Här kan jag ha ett problem. Trots min ålder vill jag inte segla omkring i en båt som med omvärldens ögon stått stilla i 20 år. Många är nog betydligt konservativare i sin smakuppfattning. För mig styr funktion och seglingsegenskaper och det ger vissa ramar när formen ska skapas. Målet är moderna rena former med funktion i fokus.

Storleken
Hur stor båt behöver jag för att mina krav ska tillgodoses? Det diskuteras ofta. Många tycks leva i föreställningen att båtägandets utveckling består i att skaffa sig större och större båt. Kan det möjligen handla om statusjakt? Bättre då att fokusera på funktion och nytta!

En modern båt på 33 fot kan segla lika bra som en gammal på 40 fot. Jag lovar att 33-fotaren är extremt mycket lättare att hantera. Tror man att man måste ha en 46-fotare för att ge sig ut på havet så kan en modern lätthanterlig 40-fotare vara en revolution i enkel hantering.

Baltic 42 och RM 1260 vid bryggan hos Yacht Center Orust i Henån.

Från mitt västkustkontor i Henån har jag fem meter till bryggan där det bland annat ligger en vacker Baltic 42 DP från 1984 och en fransk RM 1260 med ungefär samma längd. De ligger bredvid varandra och 30 års utveckling blir väldigt tydlig.

Baltic 42:an har till synes halva volymen mot den moderna RM. Med all säkerhet seglar RM 1260, om inte dubbelt så snabbt så i alla fall minst 20 procent snabbare.

Stor viktskillnad
En annan iakttagelse är att Baltic 42:an har tolv vinschar mot RM 1260:ans sex. Dessutom är den sistnämnda båten säkert ett ton lättare.

Det finns förstås delade meningar om vilken som är vackrast. Traditionalisten röstar på Baltic 42:an och framhåller också att den klarar sig bättre i storm över Biscaya. Här slulle säkert Fransmännen protestera högljutt. Själv tycker jag detta är ett tydligt exempel på båtutveckling. RM 1260 må vara extrem. Men den visar tydligt att med dagens teknik skapar vi betydligt snabbare, smidigare och komfortablare båtar. Och skam vore det ju annars!

I denna 34-fotare finns det jag behöver för att tillbringa mycket tid på sjön.

Boende
Komforten behöver heller inte bli lidande i en mindre båt. Det handlar, återigen, om att optimera den för sitt ändamål. I en 34-fots båt som är planerad för ett par med gäster kan jag skapa en utmärkt komfort.

Ska jag sedan tillbringa lång tid ombord ställs naturligtvis extra höga krav på funktionerna. Bland annat så måste kök, matplats, våtutrymmen, sovkomfort och stuvutrymmen vara väl genomarbetade.

Hög komfort
Vidare är en rejäl ägarhytt med komfortabla sängar ett måste. En bekväm sittplats i hytten för av- och påklädning eller för att dra sig tillbaka till med en god bok är också ett krav. Skyddade uteplatser är ett annat exempel på mervärden som jag vill se i min nya båt. Och allt detta för att öka komfort och trivsel ombord.

Ytterligare en detalj som jag tycker är extremt viktig på en bekväm segelbåt för mogna är kontakten med omgivande natur. Man ska kunna se ut när man är i båten, såväl ståendes som sittandes och gärna i alla riktningar. En lyx som jag blev bortskämd med efter några semesterdagar i en motorbåt. Det skapar ett sommarhem man trivs att leva i och något jag kan sakna i konventionella segelbåtar.

Alternativ till motorbåt
Den moderna segelbåt som svarar upp till min kravlista med komfort och enkel hantering kan vara ett hett alternativ till att skaffa motorbåt på äldre dagar. Kanske kan det också vara något för yngre familjer som har motorbåt men som vill segla utan att pruta på komforten.

Då kan de unga familjerna också få lyxen att färdas långa sträckor med bara vinden som ekonomisk och miljövänlig drivkälla. Inget hindrar dem ju heller från att starta upp en rejäl motor som jag tycker skall finnas till hands när den behövs.

Redaktionen

Den ideala segelbåten för moget båtfolk.

Kommentarer (0)

Relaterade artiklar

DIVA 35 CC 2

Diva 35 CC – ska få komfortsökare att segla

batar_Tester_segelbatar_2017_Diva34_Ingang_Diva_34_SC_11-2_Puff

Diva 34 SC – livlig och lovande lättviktare

batar_segelbatar_2017_Diva34_Ingang_Diva_34_SC_Ingang

Diva 34 – förlåt att jag stör mitt i testen…

batar_segelbatar_2016_Bavaria34_Ingang_Bavaria34INGANGFIX

Bavaria Cruiser 34 – nätt och rymlig cruiser