Svenske propellerkungen vinner VM i F1

Svenske propellerkungen vinner VM i F1

Gustav Morin

F1 RolleRätt propeller är halva segern. Det vet alla som kör båtracing. Och det vet den svenske propellerkungen Roland Sjögren. Här är den helt osannolika historien om hur han kammade hem segern i VM-finalen i F1.

I tävlingskretsar är den lika avgörande som mytomspunnen – propellern. Att skapa snabba propellrar är en hantverkskonst som i princip enbart bygger på känsla. En känsla som få har.

Vanligtvis behöver man utföra timvis av tester för att sen ta in propellern i verkstaden, slipa och banka, känna och tänka. Och sen testa igen. Och igen.

Att som Roland ”Rolle” Sjögren leverera en propeller direkt till ett race som inte testats och utan att någon i teamet ens sett, är något utöver det vanliga.

Att sedan vinna lär knappast ha hänt förr.

Det hela utspelade sig i den 19 dec 2014 i Sharjah. Men historien började egentligen långt tidigare. Låt oss återkomma till det.

Först med titan
– Vad händer om propellern går sönder? Rolle får frågan över telefon från franska föraren Philippe Chiappe som länge tampats i toppen av F1-serien men som inte nått hela vägen upp till högsta podieplatsen. Nu vill han testa Rolles egenproducerade titanpropeller. Han har tur, Rolle har slutligen bestämt sig för att någon ska få köra den.

– Det enda jag vill ha är flyg och hotell till en kille som kan leverera ”proppen” till er. Sen får det gå som det går, svarar Rolle.

Christian Lundin från LundinF1racing, ett svenskt lag som Rolle just börjat samarbeta med, åker ner med sin son Philip Lundin med den unika propellern inlindad i en handduk och tryggt förvarad i en ryggsäck.

Chiappe gör i ordning båten som han alltid gör och testkör med sina propellrar, för att se att motorer och båt fungerar som de ska. Sen sätter han på titanpropellern.

Efter att han kört två varv får Rolle ett sms hemma i Sverige: ”Phillipe har kört snabbare än någonsin tidigare!”.

– Jag visste att den skulle vara snabb men inte om den skulle hålla för ett helt race, kommenterar Rolle.

”Tidernas tid!”
På den så kallade tidsträningen, som också avgör pole position, sätter den största konkurrenten Alex Carella en fantastiskt bra tid. ”Det här är tidernas tid”, utropar kommentatorerna i livesändningen. Direkt därefter slår fransmannen till med en varvtid som är en hel sekund snabbare.

Under racet dominerar sen Philippe Chiappe från start till mål och kommentatorerna pratar lika imponerat som förundrat om ryktet kring den okände svensken som levererat en propeller i titan.

– Rolle glädjegormar så att taket lyfter hemma i sitt hus i Österåker.

150314f1raceUBE003Bilden ovan länkar till livesändningen från racet. Spola fram till 40:40 och 70:00 för att höra kommentarerna om Rolle.

Självklart är propellern inte det enda som avgör. Det är en laginsats där alltifrån motor, båt, förare, mekaniker och propeller med mera måste stämma. Utan det ena eller andra går det inte att vinna. Men propellern har ofta en avgörande roll.

– Går man in i detalj ser man snart att ingen har åkt så fort på ett kval i F1 någonsin som Philiipe Chiappe gjorde den här dagen med en snittfart över 170 km/h. Och då är banan i Qatar inte ens den snabbaste, berättar Rolle.

Här får ni hänga med Rolles nya lag över säsongen 2014.

Upptäcker sin förmåga
Rolle är i grunden en idrottsman som bland annat tävlat aktivt i mountainbike och med brinnande intresse testat den ena galna sporten efter den andra. Det stora genombrottet i båtracing fick han i klassen Thundercat där han också upptäckte sin speciella förmåga att finna ny fart genom att slipa sina propellrar. Han lyckades förutom att vinna VM också att sätta världsrekord i fart.

Här besöker Rolle Hamnen show och berättar om sitt fartrekord och om sina tankar kring propellrar (klicka fram till 18:18 för att komma till intervjun).

– Folk trodde att jag åkte med titanpropeller i Thundercat. De trodde att vi hade bättre teknologi. Men det var bara påhitt, ett rykte. De kunde inte slå mig och var tvungna att hitta på en ursäkt. En vinkelsnurra och slipband har väl alla tillgång till, säger Rolle.

Rolle sliparDet finms alltid något man kan förfina på en propeller, anser Rolle som slipat och testat otaliga varianet. Men det är få som kan se eller ens känna skillnaderna mellan en bra och dålig propeller.

År 2011 tog började Rolle, med sin känsla för propellrar och båtracing, att samarbeta med det svenska esset i F2 – Erik Stark – som coach och som propellermakare.

De vann tre VM. Men båda ville mer. F1 var målet.

Rolle hade levererat ett par propellrar till ett arabiskt team i F1 som på träning visat sig otroligt snabb. Men när den ivrige föraren, mot Rolles rekommendation, använde den ena i ett race skar motorn. Därefter kom F1-propellrarna att ligga i träda. Rolle drabbades av hjärnblödning och tog ett sabbatsår från racingen.

Hösten 2013 frågade Erik om Rolle ville vara med i F1. Svaret var ja.

Första gången blev en flopp
I mars 2014 åkte de till Qatar och ställde upp i sin första F1-tävling tillsammans. Men det blev en flopp då motorerna inte fungerade som de skulle.

Nästa race skulle gå i Kiev men blev inställt på grund av oroligheterna i Ukraina.

– I all tragik passade det mig ändå bra. Jag ville få hem F1-båten och för första gången kunna testa fritt och hur mycket som helst, säger Rolle.

Men då vände teamet till att återigen tänka på F2. Erik ville bli världsmästare en fjärde gång, samtidigt som han satsade i F1.

Det blev inga testkörningar med F1. Istället ville Erik att Rolle skulle skapa propellrar till F2.

– Då tappade jag sugen. Är det viktigare att åka F2 än att verkligen få ordning på F1-båten, resonerade jag retoriskt utan medhåll.

Rolle slutade i Starkteamet GeTel Racing som nu fortsätter att satsa i F1.

Propellerprojektet
Hela tiden från december 2013 jobbade Rolle i bakgrunden för att ta fram en propeller i titan och en ny i rostfritt, bara för att se hur bra han skulle kunna göra dem.

– Det var min dröm att få designa en propeller från grunden. Jag älskar ytterligheter och att bli utmanad och investerade pengar själv bara för att testa.

Banka och slipa
Om man inte kommer från ett enormt förmöget team, låt säga arabiska Victory team, så är det svårt att få tag i riktigt bra propellrar då det finns få leverantörer. 

– Alla sitter i knäet på leverantörerna men med olika stort inflytande… Och problemet är att jag alltid fått skitpropellrar och varit tvungen att ägna enormt mycket tid på att banka och slipa. Jag behövde bättre råmaterial för att uppnå ett bättre slutresultat.

141113dohaUBE029Rolle ingår nu i Kines/franska laget CTIC China Team som har bra resurser och stor vilja att testa och ta utvecklingen framåt – något som passar Roland Sjögren perfekt. 

Rolle ställde frågan att få gjuta en propeller från grunden till Marine Jet Power i Österbybruk och Österby gjuteri som levererar världens kanske bästa vattenjetaggregat med kraftiga impellerpropellrar.

Bygga propeller från grunden
– Jag fick träffa ingenjörerna och bolla mina idéer om acceleration och toppfart och erbjöd mig att göra om en av deras impellrar. De hade en superprodukt men sa: ”om du skulle göra om vår impeller skulle du kanske kunna öka verkningsgrad från 93 % till 97 %. Men det är för stor risk för oss att ändra produktionen”. Men de ville ändå hjälpa mig för att se vad som var möjligt.

Rolle ägnade två veckor åt att designa bladet.

– Jag skapade ett blad och kopierade resten. Därefter fick jag hjälp av Ulf Nilsson, expert på CAD hos Hamek i Göteborg, med att ta bort alla skanningsfel så att slutprodukten skulle bli perfekt.

Vanligtvis när man optimerar en propeller utgår man från en grov grund, sätter fast den i en jigg och bankar på ena sidan – trycksidan.

– När jag nu fick designa bladen från grunden kunde jag justera båda sidorna, både tryck och sugsida. Vi kunde skikta bladet och se att det var slipat och se de olika mönstren i bladet. Kort och gott kunde jag för första gången överföra min fingertoppskänsla till digital form.

Förbud mot titan
Propellern blev som ni redan förstått en succé. ”Det gick inte att slå honom”, var kommentaren från de närmaste konkurrenterna som direkt hade invändningar mot titanpropellern. Kontroversen gick het och nu när jag skriver artikeln, ett par månader senare, har titanpropellrar förbjudits på grund av att ”kostnaderna inte får bli för höga”.

– Det är faktiskt ganska roligt. Jag skapade propellern i titan och fräste den i ett stycke på ett sätt som ingen tidigare gjort. Men faktum är att den inte är snabbare. Jag har nu skapat stålpropellrar som är lika snabba. Skillnaden är att titanpropellern gör båten mer lättkörd eftersom det är mindre vikt som snurrar. Den sliter därmed mindre på växelhuset, vilket i det långa loppet lär få ner utgifterna i F1. Men det är en annan historia, säger Rolle.

Direkt efter att Philippe Chiappe vann VM med Rolles propeller blev Rolle anställd i det nyblivna världsmästarlaget och har nu resurser och förtroende att köra och testa vad och hur mycket han vill. En drömsits för denne finurliga man som alltid testat, kört och känt mer än de flesta.
Nu ligger titanpropellern hemma i en låda.

– Nu när jag har den i handen så vet jag att jag kan göra den ännu bättre, avslutar Rolle.

Rolle F1 2Rolle med sitt nya team ( i solglasögon längst upp till höger).

 

Gustav Morin

racing_motorsport_2015_Propellerkungen_Rolle_F1_Rolle

Kommentarer (0)

Relaterade artiklar

racing_motorsport_2019_Racingvurpa_Boatracing

Expertens analys av den våldsamma vurpan

racing_motorsport_2019_Extreme_dinghy_racing

Dinghy Derby – sjövild budgetracing!

racing_motorsport_2018_NordborIndien_Ingang_ErikStarkIngang

F1 – starka nordbor tar för sig!

racing_motorsport_2018_StarkLondon_Inganbg_StarkLondonIngang

F1 – Stark vann i London!