Världens minsta yacht seglar till Bornholm

Elias Johansson

Den må vara liten och märklig men med en rejäl sprayhood kan den korsa mindre hav. 

2.4 mR eller Minitolvan, som den hette en gång i tiden, är gammal och bekant på våra breddgrader. Här är en liknande variant i One Man Minuet Yacht eller Mini 230, som den verkar ha bytt namn till, är mer av en doldis.

Enmans-kölbåten 2.4 mR är en populär kappseglingsklass med eget klassförbund som lockar seglare på alla nivåer. Därtill är den unik genom att den bäddar för tävling mellan rörelsehindrade och icke-rörelsehindrade på någorlunda lika villkor.

Den här lilla skapelsen verkar ändå vara otippat sjövärdig.

 

Här har vi dock stött på enmansbåt på blott 2,3 meter som är lika mycket av en doldis som sin upphovsman. En stor skillnad mot Minitolvan är att Mini 230 har ett centerbord istället för köl, vilket gör att totalvikten är låg nog för att en normal människa ska orka kånka den ner till närmsta vattenbryn. Tillverkaren själv hävdar att den är världens minsta yacht, vi vågar inte hålla med om det till 100 procent men kan samtidigt inte bevisa motsatsen. Pålästa läsare får gärna höra av sig i ämnet.


Äventyren blir på många sätt mycket större i en liten båt. På färden mot Bornholm fick både Mini 230 och skepparen bekänna färg. Men de klarade sig hela vägen.

Den rymmer också förvånande nog en normalstor vuxen människa. Och är sjövärdig nog att beta av långa sträckor till havs. Tillverkaren själv har testat sträckan från Kołobrzeg i Polen till Bornholm. Det blev en rejält skumpig färd på i runda slängar 54 sjömil.

Med en rejäl sprayhood och kanske ett par sjösjukepiller så ska man enligt videon kunna klara av lite längre seglatser till havs.

Mini 230 verkar bara finnas i ett fåtal exemplar och dess upphovsman är minst sagt svårnådd men båten har ställts ut på Allt på sjön och för den som vill veta mer finns mer info på mini230.pl.

Beneteau 30.1
Längd LOA: 2,3 m
Bredd: 1,2 m
Djupgående: 0,8 m
Vikt: 50 kg (segelklar)
Vikt centerbord: 4,5 kg (12 kg med ballast)
Maxvikt seglare: 150 kg
Masthöjd: 3 m
Segelyta: 3 kvm
Mer info: www.mini230.pl
Mini 230 crossing ocean

Relaterade artiklar

genomsmalasund

Lovsång till det lilla båtlivet!

maxresdefault

Serva din utombordare – steg för steg!

puff_Falcon_BR6_2

Falcon BR6 – billigare än genomsnittet men varför?

Voyager 700

Voyager 700 Cabin – Ryssen kommer!

Kommentarer (0)