Galnaste foilande kölbåten hittills!

Gustav Morin


Det har gått ett par år sedan foils infördes på världens mest extrema kölbåtar för ensamkappsegling non-stop runt jorden. I den här videon får vi se det galnaste exemplet hittills!

Sébastien Simon och Vincent Riou har testat fartpotentialen i sin Imoca 60 vid franska Lorient. De betade av en 1,2 sjömil lång sträcka på 3 minuter och 12 sekunder, vilket ger en medelhastighet på 22,45 knop. Men de är inte snabbast i klassen. Charal har lyckats att segla samma sträcka på 2 minuter och 45 sekunder, vilket ger en snittfart på 26,1 knop.

Hastigheten i sig är kanske inte otroligt imponerande. Det är i runda slängar vad man lyckats hålla i snittfart under ett dygn med såväl VO 65 som gamla VO70. Det är förvisso också extrema kappseglingsbåtar som därtill seglas av full besättning men framförallt så sattes de rekorden under optimala förhållanden med hård undanvind och relativt platt vatten.

Det som sticker ut med de nya semifoilande Imoca-båtarna är att de troligen kommer att kunna prestera de här farterna i ett mycket bredare vindfönster – både vad gäller styrka och vinklar.

racing_havskappsegling_2019_Arkea_foiling_Arkea_foiling_Imoca

Relaterade artiklar

SeaBubbles electric foiling.

SeaBubbles – grönt ljus för Bringdals foilande eltaxi

Första videon när nya Hugo Boss foilar!

batar_segelbatar_2019_Hugo_Boss_Hugo_Boss_puff

Hugo Boss avslöjar sin nya banbrytande racer

Vattensport_2019_Lift_efoil_Electric_foiling

Nutidens ljudlösa alternativ till vattenskoter!

Kommentarer (0)