Havskappsegling med man och kvinna blir OS-gren

Gustav Morin

OS inför en ny unik och häftig uthållighetsgren och Sverige förbereder nu för uttagning.

År 2024 i Paris kommer vi att få se ett spännande spektakel när det kommer till seglingsgrenarna. Det är inte bara första gången som man kommer att flyga fram med foilande katamaraner och se foilande kitesurfare och kitesurfare i smått osannolika farter. Även havskappsegling tågar för första gången in i det olympiska finrummet. Därtill ska man främja kvinnligt deltagande och för att inte göra det hela alltför för dyrt, tekniskt avancerat eller logistiskt lurigt så har man bestämt sig för att satsa på double-handed-segling. Vilket kort och gott betyder att man bara får segla med två personer ombord.

Den nya klassen heter Mixed Two Person Offshore keelboat och kommer att avgöras utanför Marseille.

Man kanske förbjuder modern navigationsteknik.

 

Första provsmaket på eventet får vi redan i år. Närmare bestämt i september i samband med Middle Sea Race som går av stapeln på Malta.

Anna Drougge och Jimmy Hellberg är några som satsar på att komma med på VM men först måste de prestera i kvalet som består av ett par olika svenska havskappseglingar som kommer att avgöras med handikap-systemet SRS, bland annat.

VM kommer däremot att seglas i likadana båtar och arrangören kommer att stå för en flotta av nya båtar av typen L30.

När det kommer till OS så är många saker ännu inte bestämda.

– Till exempel hur mycket man får ställa in riggen eller hur navigationen ska gå till. Det finns två läger kring navigationen. Ena gänget tycker att man ska få använda modern navigationsutrustning, ha internet och kunna ladda ner väder kontinuerligt samt använda autopilot. Andra röstar för motsatsen, säger Jimmy Hellberg.

Seglingarna ska livesändas dygnet runt.

 

OS-seglingen kan pågå tre dagar och två nätter eller mer och sannolikt blir OS ett enda race som kommer att livesändas dygnet runt.

Det är nu fritt fram för olika segelbåtstillverkare att anmäla sig för uttagningen till att bli OS-leverantör. Se alla som är aktuella just nu här.

Jeanneau Sun Fast 3300 1

Relaterade artiklar

Awake Electric surfboard puff

Awake – vi testar svenska elsurfbrädan!

200929 - Digitala båtmässan avslut

Sveriges första digitala båtmässa drog storpublik!

Pink Gin VI

Makalös superjakt på besök i Stockholm – säljes för…

Yrvind

Yrvind når Atlantö efter 78 dagar

Kommentarer (0)