Gotland Runt 2020 inställt

Gustav Morin

En av världens största årliga havskappseglingar med fler än 200 segelbåtar och tusentals seglare tvingas ställa in på grund av Corona.

Gotland Runt, som arrangeras av KSSS, seglades för första gången 1937 och räknas idag som en av de verkligt klassiska internationella havskappseglingarna.

De tio senaste åren har starten gått inne på Stockholm Ström och lockat storpublik till Skeppsholmen.

Vi kommer att nyttja den här tiden till att göra racet ännu bättre till 2021.

Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Gotland Runt är ju mycket mer än bara kappsegling, det är en folkfest och mötesplats på Skeppsholmen före start och vid målgången i Sandhamn. Ett evenemang där seglare, familjer, åskådare och partners strålar samman.

Men starten, som skulle ägt rum den 28 juni, ställs nu in med anledning av den pågående Covid-19 pandemin.

Gotland Runt är en fantastisk havskappsegling på många vis. Inte minst är variationen mellan skärgård och öppet hav unik. De flesta båttyper är välkomna och för många är detta årets största seglingsutmaning.
Foto: Henrik Trygg.

– Under våren har vi undersökt olika möjligheter att genomföra tävlingen, då vi är övertygade om att idrott utomhus ger positiva värden för människor. Men med dagens situation är det viktigt att vi tar ansvar och inte bidrar till ökad smittspridning eller belastar samhällsresurser, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Beslutet togs i samråd med Folkhälsomyndigheten.

 

– Vi har fört en intensiv dialog med vår tävlingsorganisation och KSSS samarbetspartners för att försöka hitta alternativa lösningar. Men sammantaget är osäkerheten kring hur pandemin utvecklas och effekterna i samhället för stora för ett stort arrangemang som Gotland Runt.

Beslutet togs av KSSS styrelse efter dialog med bland annat Folkhälsomyndigheten, Polisen, Internationella Seglarförbundet (World Sailing) och Svenska Seglarförbundet samt KSSS samarbetspartners.

– Vi såg fram emot 2020 års upplaga av Gotland Runt, men ger vårt fulla stöd till KSSS beslut att mot bakgrund av rådande omständigheter ställa in, säger Thomas Andersson, vd Stockholms Hamnar AB.

KSSS kommer nu tillsammans med klubbens samarbetspartners utveckla ett ännu starkare Gotland Runt, med flera nyheter både på land och på vattnet inför 2021.

Gotland Runt 1 3

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2019_AF_Offshore_Race_Figaro_3_GMR_FigIII_1542.jpg-1832_Puff

26 knops fart med 30-fotare under Gotland Runt!

racing_havskappsegling_2019_AF_Offshore_Race_580-afor2019-09

Hårda vindar och nytt banrekord i Gotland Runt

racing_havskappsegling_2018_AFTotalseger_IngangGaller_AFORIngangGalllller

ÅF Offshore Race – fullträff för Du Soleil

nyheter_2018_AAFTrimmis_Ingang_TrimmmmmisIngang

Trimaran slog runt i stökigt ÅF Offshore Race

Kommentarer (0)