Corsair Pulse 600 – ny familjär fartmaskin

Corsair Pulse 600 – ny familjär fartmaskin

Gustav Morin

Många skulle nog säga att en båt med stor öppen sittbrunn, maffig segelyta och totalvikt på 450 kg är en riktig racer. Men det är inte hela sanningen.
Gustav Morin spanar in årets kanske mest intressanta trimaran på Miami Boat Show. 

De flesta frälsta flerskrovsseglare har främst fallit för farten. Men det roligaste av allt, kanske framförallt med mindre trimaraner, är att prestandan inte är ett hinder för att få med sig familjen ut och ge dem seglingsupplevelser som få förunnats.

Receptet heter rymd och stabilitet.

Tack vare den stora bredden finns plats i massor att röra sig på och krängningen är mycket mindre än på en lika sportig kölbåt. Barnen kan ledigt sitta i sittbrunnen eller på näten mellan skroven när det går i 15 knop. Tack vare den låga vikten blir båten också lätt att hantera kring bryggor samt och upp och ner på trailer.

Men främst är det ju farten som ger lockelsen. Framförallt för att den är så tillgänglig. Det går ju att få upp en sportig kölbåt med samma mått i höga farter också. Men då krävs mycket vind och ofta en enorm gennaker. Här räcker det säkerligen med en lätt sommarbris för att farten ska bli tvåsiffrig. Bara att rulla ut den lilla gennakern, sätta sig tillrätta och dra hem i storseglet, så sköter båten resten.

Så långt kan beskrivningen appliceras på de flesta små flerskrovare. Det som gör att nya Corsair 600 Pulse sticker ut från mängden är att den bara mäter sex meter på längden men ändå har en enorm sittbrunn. Här får många plats att sitta och har man små barn kan de krypa runt på durken, i skydd av såväl den lilla hytten som de relativt höga friborden. Ihopfällningsfunktionen är också ovanlig på en såhär pass liten båt. Båten är väldigt enkel att traila tack vare detta och genom en smart vinschfunktion går det också snabbt att masta av och på, ensam eller på två.

Corsair Pulse 600 är Corsairs senaste tillskott och ska lägga ribban för framtida modeller. Inte minst när det gäller designspråket som fått ett rejält lyft.

Corsair Pulse 600  
Längd skrov: 6,00 m
Bredd: 4,5 m
Djupgående: 0,22 – 1,2 m
Vikt: 450 kg
Storsegel: 19,1 kvm
Fock: 7,1 kvm
Gennaker: 25,4 kvm
Masthöjd: 9,5 m
Mer info: www.corsairmarine.se

Gustav Morin

batar_segelbatar_2016_Corsair_600_Pulse_Pulse_-2

Kommentarer (0)

Relaterade artiklar

Dragonfly 40

Dragonfly 40 – för mycket ladd i prylarna?

batar_segelbatar_2019_Diam_24_foiling_Diam_24_Macif

Francois Gabarts extrema testplattform säljes!

batar_motorbatar_2019_Corsair_Ingang_CosairIngang

Corsair – trivs i stökig sjö

nyheter_2018_AAFTrimmis_Ingang_TrimmmmmisIngang

Trimaran slog runt i stökigt ÅF Offshore Race