Stolleprov i Shackletons kölvatten – med 22-fotare på Södra Oceanen!

Stolleprov i Shackletons kölvatten – med 22-fotare på Södra Oceanen!

Vad sägs om att segla till Sydpolen? Knappast otänkbart kanske – om man inte gör det på Sir Ernest Shackletons vis med en 22-fotare…

Ingen motor eller värmare. Inga moderna sjöställ som andas. Ingen GPS eller VHF.

Bara 800 dödligt farliga sjömil i en urgammal 22-fotare på jordens farligaste farvatten.

Det var vad äventyraren Sir Ernest Shackleton tvingades att ge sig i kast med – som pionjär och för forskningens skull – i början på förra århundradet.

Efter att hans fartyg frusit fast i isen på världens kanske mest ogästvänliga plats, var detta den enda utvägen för att rädda både sig själv och sin besättning.

En osannolik insats som lyckades.

Shackleton lämnade 22 av sina 27 män på Elafantön i april 1916 där de strandat och levt under sina omkullvälta livräddningsbåtar i 14 månader med föda i form av kött från sälar och pingviner.

Mot alla odds prickade Shackleton efter 16 dygn på Södra Oceanens obarmhärtiga vatten rätt och landade på den enda ön där hjälp fanns att få – St Georgia. Efter landningen tvingades han också vandra över minst sagt utmanande fjäll för att nå hjälp.

Han kunde sedan återvända till Elefantön och få hem var och en i sin besättning – med livet i behåll.

Det är otroligt och mot alla odds att Shackleton klarade att rädda sin besättning.

 

Varför en sex man stark besättning år 2013 ville utsätta sig för samma faror och obehag som den kände pionjären, utan att vara pionjärer, kan för en oinvigd framstå som en aning oklart – men samtidigt underhållande då det hela fastnade på film.

Här är del två av den galna utmaningen – att segla i Shackletons kölvatten från räddningsaktionen 1916.

Här är del tre där den sista utmaningen återstår – att klättra över bergen för att finna civilisation.

I videorna ovan får vi i tre avsnitt följa expeditionsledaren Tim Jarvis som till varje pris vill uppleva och förstå vad Shackleton och hans män tvingades utstå. De utsätts för sjukdomar, enorma brytande vågor, sjösjuka, valbesök och diverse andra smått osannolika och generellt outhärdliga utmaningar.

Expeditionen genomfördes 2013 med likadana kläder, likadan båt och samma typ av mat som Shackleton och hans män hade. Besättningsmännen under expeditionen 2013 bestod av allehanda äventyrare. Bland andra Paul Larsen som i paradox till denna resa också innehar världsrekordet i fart för segelbåtar. Ett rekord som han för övrigt slog sju veckor innan avfärd för Shackleton-äventyret.

Kommentarer (0)

Relaterade artiklar

Adventure with small RIB

Små båtar och stora äventyr!

Antarktis

Antarktis okända hemligheter

Shackleton 1

Stolleprov i Shackletons kölvatten – med 22-fotare på Södra Oceanen!

nyheter_2017_OtillO_Ingang_OtillOIngang

ÖtillÖ – hårdaste upplagan någonsin!